Камбаните бият за Освобождението на Хасково

Хасково ще отбележи 144 години от Освобождението с камбанен звън от всички църкви в града, съобщават от Общината в областния град.

В Хасково свободата идва, водена от авангарда на генерал Гурко на 7 /19/ януари 1878г. Щастливите българи се събират пред църквата “Св. Богородица”, а свещениците с камбанен звън известяват първи за Освобождението.

Днес отново камбанен звън възвестява идването на свободата в града. Точно в 12 часа камбаните на всички православни храмове ще бият заедно, за да отбележат, както преди 144 години, идването на свободата в Хасково. Инициативата е на Община Хасково и се реализира с подкрепата на Пловдивската Света митрополия.

Кметът на община Хасково Станислав Дечев и председателят на Общински съвет – Хасково Таня Захариева ще поднесат цветя на Паметника-морена пред църквата „Света Богородица“.

Заради сложната пандемична обстановка, тържественият ритуал по повод 19 януари няма да се проведе. Община Хасково призовава гражданите да отбележат празничната дата при спазване на противоепидемичните мерки.

На снимката: Картина на гениалния хасковски художник Христо Форев –  „Посрещането на ген. Гурко в Хасково“

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук