Камбанен звън за Освобождението на Хасково от османско владичество

контакти

С камбанен звън от всички православни храмове точно в 12 часа започна празничното честване на 146 години от Освобождението на Хасково от османско владичество, съобщават от Общината.

В тържествената церемония пред Паметника-морена, до църквата „Успение Богородично“, участваха областният управител на Хасково Гинка Райчева, председателят на Общински съвет – Хасково Таня Захариева, заместник-кметът на Община Хасково Динко Тенев, секретарят на Община Хасково Пламен Лечев, представители на командването на Военно формирование 52 740 Хасково, представители на духовенството, общински съветници, граждани и много деца и ученици.

„Честит да бъде денят, когато тук, на мястото, където са се издигали бесилките, нашите прадеди са посрещнали освободителните отряди на генерал Гурко и на генералите баща и син Скобелеви“, каза в празничното си слово заместник-кметът Динко Тенев.

Той се обърна към младите хора и децата с думите: „Носете Хасково в сърцата си. Бъдете здрави и силни, не забравяйте, че мирът е най-ценното човешко благо. Обичайте Хасково! Да живее България!“

Водещи на празничното честване бяха седмокласниците от СУ „Васил Левски“ Атилла Акиф и Божидара Митева, които поздравиха хасковци със стихотворението на Александър Михайлов „Гурко минава Балкана.“Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук