Как ще гласуват карантинирани и с колко е възможно отлагане на изборите?

контакти

По план, догодина ще има два редовни избора – парламентарни, евентуално в края на март, след това, през есента – президентски. Как ще протече вотът, в условия на извънредна епидемична обстановка и как, ако някой е под домашна карантина, ще гласува? Това е един от въпросите, които бяха зададени към говорителя на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Таня Цанева в сутрешния блок на БТВ.

Въпросът е труден и ЦИК към този момент не може да отговори. Съгласно Изборния кодекс, с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания, а Covid не е такова. Има време до края на месец март и предстои да се види каква ще е степента на развитие на пандемията. Ако ситуацията е такава, както и в момента, трябва да се промени законодателството, което трябва да реши Парламентът, подчерта Таня Цанева.

Възможно ли е изборите напролет да бъдат отложени за следващи месеци?, бе друг въпрос, на който говорителят даде някакъв отговор. Възможно е, като това е от компетенциите на президента. Датата може да варира, съгласно Конституцията – в рамките на 2 месеца, обясни говорителят. Това означава, че ако парламентарните избори трябва да са в края на март, могат да бъдат отложени най-късно за края на май месец.

Цанева призна още, че може да има проблем с набиране на членове за Секционни избирателни комисии /СИК/, заради страха от коронавируса, както може да чуете във видеото – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук