Как се чисти ламиниран паркет

Как се чисти ламиниран паркет, съвети от Карпет Макс

Ламинирания паркет е една от най-лесно почистващите се подови настилки, след теракота. Ламината може да почиствате с уреди за сухо и мокро почистване. Мокрото почистване става само с вода или с разтворен в нея препарат. Важно е, когато почиствате такива повърхности да внимавате да няма песъчинки или други твърди частици, които могат да го повредят, същото важи и за опитите за почистване на упорити петна със силни препарати. Забраняват се използването на телени четки и други абразивни продукти, които ще увредят ламината.

С какво се почиства ламинирания паркет

Ламинирания паркет се почиства с различни видове подочистачки. Но трябва да следим за следните неща, които могат да увредят ламината:

  • метла – трябва да сме сигурни, че в косъмчетата няма заклещени камъчета, стъкла или други твърди частици, които ще надерат повърхността на ламината при почистване;
  • прахосмукачка – повечето видове имат четка специално предназначена за ламинат, използвайте само нея;
  • стирки – моп с микрофибърна гъба, парцалени конци, бърсалки и др., важно е уредът да попива добре водата, за да не влезне между фугите и да раздуе ламелите, ако някъде е останало повече течност забършете с кърпа.

Какви препарати можем да използваме

Преди да почистим ламинирания паркет с препарат е добре да прочетем съветите на производителя. За да сме сигурни, че няма да навредим на ламината е най-добре да почистваме с професионални препарати или спрейове предназначени за конкретния вид настилка, а не универсални. Почистващите препарати за ламинат са антистатични, защитават покритието, придават блясък, освежават външния вид и ароматизират. Препоръчително е и един или два пъти  в годината да полираме паркета с пчелен восък, за да го подхраним и да подсилим блясъка му. Понякога е достатъчно да почистим замърсеното място с влажна кърпа.

За какво трябва да внимаваме

Преди да закупим ламиниран паркет трябва да проверим всеки ламел поотделно, за да сме сигурни, че са здрави с ненаранен горен слой, перо и жлеб, защото при монтаж няма да можем да ги свържем един за друг и има по-голяма вероятност да влезе влага и да се подуе. След поставянето на целия под също е важно да внимаваме с течностите. Когато излеем е важно да го почистим веднага със суха кърпа, защото дори и тогава има вероятност ламелите да се подуят. Използването на парочистачки не се препоръчва поради същата логика – изпуска се пара под голямо налягане, която влиза във фугите.

Защо да изберем ламинат от Карпет Макс

От Карпет Макс може да закупите ламиниран паркет за вашия дом, офис, магазин или друго помещение на достъпни цени. Всички продукти са с високо качество, произведени от признати фирми и с голямо разнообразие. Най-ниско качествения ламинат е с клас на износоустойчивост – AC3 (за натоварени жилищни помещения) и клас на натовареност 31 (търговска среда с ниска степен на употреба).  Хареса ли сте си ламинат, но не го намирате в онлайн платформата, нито в магазина? Спокойно Карпет Макс предлагат много видове ламинат онлайн, които може да си поръчате и да ви бъдат доставени до магазина или до вашия дом.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук