КАК СЕ СТАВА ЧИРАК, РАЗБЕРЕТЕ В ДЕНЯ НА ЗАНАЯТИТЕ

контакти

Как се става чирак и какви са реда и условията за обучение, може да разберете на страницата на Националната занаятчийска камара. Обучението формира теоретични знания и практически умения, необходими за несамостоятелно упражняване на съответен занаят. То завършва с изпит за калфа. Чиракът трябва да е навършил 16 години. Може да бъде обучаван в занаятчийско предприятите само от майстор. Всеки майстор не може да обучава едновременно повече от двама. Срокът за учене трябва да бъде не по-кратък от 3 и не по-дълъг от 4 години и се определя с утвърждаването на учебните планове на съответния занаят.

На 29 юни отбелязваме Деня на занаятите. Чества се на църковния празник на Свети Петър и Свети Павел – Петровден. Занаятчийството се възприема като стара традиция в ново измерение. Изпълнението включва множество дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. От страницата на камарата става ясно, че 57 групи дейности се приемат за занаяти. Сред тях грънчарство, ножарство, везбарство, гайтанджийство, килимарство и много други. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук