Как се развива войната в Украйна? Влиза в нова фаза, каза Ангел Найденов

контакти

Моментна снимка на войната в Украйна даде бившият министър на отбраната на България Ангел Найденов. Това той направи в студиото на БНТ, където основна тема бе президентското вето върху БТР-ите за Украйна, а в разговора участва и Димитър Гърдев – дипломат, председател на Комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание.

На практика по тази повече от 1000 км фронтова линия се водят сражения на шест места, като в три от тях атакуват руските части. Това е при Маринка – едно градче с около 10 хил. жители, от което нищо не е останало, на практика само руини и които руските части се опитват да превземат още от месец март на миналата година. Второто място, където се развиват тези сражения, е Купянск, в Североизточна Украйна. Третото място, в което са най-ожесточените сражения, е Авдеевка. Там бяха хвърлени повече от 40 хил. души – армейски корпус от руска страна, с повече от 10 хил. жертви и страхотно количество унищожена техника.

По отношение на контраофанзивата на украинската армия, тя се развива в три направления. Това е в направлението по отношението на левия бряг на река Днепър, срещу Херсон, където украинските части успяха да създадат един плацдарм. Второто направление е към Мелитопол и третото е в източна посока при Бахмут.

Войната влиза в нова фаза, както отчита и командващият на украинските войски. Това е позиционната война. Това е войната на изтощение. Това е своеобразна патова ситуация. Основание за подобна оценка са предимно зимните условия, в които се влиза, които не предполагат особена активност по фронтовата линия. От друга страна, това е достигането на своеобразен технологичен предел във възможностите на украинската армия, заяви Ангел Найденов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук