Как се зареждат акумулаторите

От техническото състояние и количеството заряд в акумулатора зависи и това дали автомобилът Ви ще може да запали. Ето защо днес ще стане дума за това, как да направим правилното зареждане, как да поставим правилно кабелите върху клемите, някои характеристики и защо окисляването може да ни създава проблеми.

Как може да заредите вашия акумулатор

Вероятно за незапознатите изглежда стряскащо това начинание, но бързаме да Ви успокоим, че няма нищо сложно и не са необходими технически познания по характеристиките. Нужно е просто да следвате някои прости правила, които ще споменем по-долу.

  1. На първо място трябва да направим съответната подготовка за зареждането, а именно като отстраним батерията от автомобила. Началото се поставя с изключването на всички консуматори и отстраняването първо на отрицателния (черен) полюс и после на положителния (червен) полюс от клемите.
  2. На следващия етап от подготовката трябва да почистим клемите от окисляването им, като използваме подходяща телена четка и внимателно ги почистим. Окислението се получава от изтичането на част от електролита.
  3. За същинското зареждане ще се нуждаете от специално зарядно или т.н. токоизправител. Тези устройства имат възможност за ръчна или автоматична настройка на характеристиките. Като начало отвийте капачките на акумулатора ако има такива и поставете щипките върху клемите, съответно положителния върху плюса и отрицателния върху минуса.

Добър вариант е процесът да се извършва на проветриво и прохладно място, а след известно време ще забележите, че по работния флуид започват да се появяват мехурчета – не се притеснявайте, това е индикация, че батерията се зарежда. Купувайте само качествени акумулатори онлайн, за да сте спокойни, че автомобилът Ви ще работи добре дълго време.

Как да разберете кога е зареден

Ако разполагате с мултицет, можете да замерите някои характеристики, като напрежението на клемите на акумулатора и ако то е около 16V, то значи, че вече е зареден. Проверка също може да бъде направена, като наблюдавате мехурчетата в работния флуид. Когато процесът започва да прилича на кипене, то значи, че батерията се е заредила и вече е готова за изключване.

Важно е да знаете, че е препоръчително първо да отстраните минусовия (черен) полюс от клема – и после да премахнете и плюсовия (червен) полюс. Добър избор е да оставите батерията още 2-3 часа отворена, за да може образувалия се газ в електролита да се разсее.

Защо е възможно да ви пада през зимата

Основно затрудненото стартиране на автомобила през зимата се дължи на занижените технически характеристики на батерията, поради ниските околни температури. То може да се дължи и на окислени клеми и т.н. Именно ниските температури са причината за намаляването на подвижността на йоните и повишаване вискозитета на електролита, с което се повишава и съпротивлението, както и проводимостта, а от там и недостатъчния стартерен ток и напрежение.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук