КАК СЕ ЗАДЪРЖАТ ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ

успех

[quote]АКО ПРИВЛИЧАНЕТО Е ТРУДНО, ОТБЛЪСКВАНЕТО МОЖЕ ДА СТАНЕ НЕЗАБЕЛЯЗАНО[/quote]

контакти

Правило е, че успехът на една компания в огромна степен зависи от нейните служители. Затова намирането на стойностни специалисти е постоянен процес. С откриването на добър служител обаче играта не приключва, а се променя в борба да бъде задържан. Е, понякога наистина не може да се направи нищо за спиране на човек, които иска да напусне, но има и редица начини, чрез които добрият мениджър може да гарантира, че фирмата е такава, в каквато всеки добър специалист би искал да работи. Експерти по човешки ресурси формулират няколко принципа, валидни в такава ситуация:

НАСЪРЧЕНИЕ И ОЦЕНЕНОСТ

Цененият персонал обикновено е щастлив персонал. Хората могат да се насърчават един друг да се задържат на работното място, а и това прави работния процес по-продуктивен. Когато си вършат добре, упорито и творчески работата, задължително трябва да знаят, че това се оценя от ръководството.

КОРЕНИТЕ НА ПРОБЛЕМА

В случай, че служител, който ръководи отделен проект, напуска и преките му подчинени се опитат да го последват, реално трябва да се потърси коренът на проблема. Преките ръководители са от решаващо значение. Хората често се доверяват повече на прекия ръководител, отколкото на  организацията  в която работят. Ако някой от ключовите специалисти напуска, разговорът с екипа или колегите му е просто задължителен. От тях може да се разбере има ли проблем и колко дълбок е той. При солидарност с напускащия, трябва да бъдат уверени, че решението на ситуацията ще е съвместно, те нямат повод за притеснение и могат да продължат работата си безпроблемно.

ГЪВКАВО ЗАПЛАЩАНЕ

Еднаквият модел на заплащане не отговаря на работата на всички служители и, обикновено, не се харесва на можещите и амбициозните. Затова добрият вариант е гъвкавата бонусна структура – който иска да изкарва повече – да има тази възможност.

КАРИЕРНОТО РАЗВИТИЕ – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

Служителите, особено тези от по-младото поколение, искат да знаят какви са възможностите за развитие на кариерата им и в бъдеще. Затова много важно е организацията, която държи на добрите си служители да дава ясни перспективи за кариерното развитие. Или, както се казва – очакванията да се управляват честно. Възможностите да са ясни на всички. Важно е обаче е и всички да знаят на какви изисквания трябва да отговорят, за да постигнат напредък.

ОБУЧЕНИЕ И РАЗВИТИЕ

Разбирането за развитие на служителите в рамките на бизнеса, както стана дума, е изключително важно, но в същото време те искат да знаят и какво печелят от престоя си в компанията.  При това твърде често парите не са определящи при избора на определена фирма.,Много по-важни понякога се оказват  възможността за реализация на амбицията и желанието за усъвършенстване.  По тази причина инвестирането обучение и развитие на ценните хора е от съществено значение. Както и на останалите, разбира се.

ОТНОШЕНИЕ КЪМ МАРКАТА

Сред причините, поради които служител иска да остане в една компания, е осъзнаването, че тя има цел, кореспондираща със собствените му виждания за развитие. Има ли компанията перспективна стратегия? Или добра социална политика? Марката е важна за персонала. Горди ли са вашите служители с фирмата си или не? Показват ли го? Чувстват ли се ангажирани с труда си да защитават марката? На тези въпроси отговор трябва да си дава всеки отговорен мениджър. И ако има колебание в положителността му, да идентифицира вероятните причини и да мотивира екипа си за отстраняването им.

ВСЕКИ – НА ПРАВИЛНА ПОЗИЦИЯ

Преместване на един талантлив служител на различно от досегашното място в структурата на компанията може да изглежда добра идея, но често резултатът е отрицателен. И вместо мотивиран, човекът се оказва демотивиран. Затова процесът трябва да се управлява много внимателно. Организациите често възприемат високия потенциал на хората като нещо, което може да се прояви навсякъде. Смятат, че служител, справящ се успешно на определено място, може да бъде също толкова ефективен и другаде. Това обаче може да се окаже нож с две остриета – понякога е печеливш ход, друг път – губещ. Ето защо преценява трябва да е много внимателна, подчертават специалисти по човешки ресурси.

УСЛОВИЯ ЗА ГЪВКАВА РАБОТА

Работата с нефиксирано работно време и работата от вкъщи стават все по-популярни. Ако може да се въведе, макар ограничено във вашата фирма, не се колебайте, съветват специалистите. В случай че гъвкава заетост не е възможна, мениджърският екип трябва да се увери, че служителите го разбират. В противен случай въпросът може да се превърнат в проблем, тъй като мнозина смятат, че работейки, примерно с компютър във фирмата, могат със същия успех да го правят и в къщи.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук