Как сами да си направим предпазна медицинска маска?

контакти

От месеци в аптеките липсват медицински маски. Няма никаква яснота кога ще има зареждане, за да си купят хората, което доведе до спекулации с разпространението и на завишени цени. Едва тези дни, в условия на грипна епидемия в цялата страна и регистриране на първи случаи на коронавирус, се заговори, че ще започне производството на такива в България. Макар да се знаеше, че заболяването, рано или късно, ще стигне до страната ни. Кога ще бъдат осигурени достатъчни количества, не се знае. Най-вероятно, когато се появят, ще бъдат по-скъпи от обикновените, които се продаваха по 15-20 стотинки.

Според различни мнения, маските за уста и нос не защитават в максимална степен. Психологическият ефект обаче също не е за пренебрегване. Затова потърсихме различни варианти, за направа на маски в домашни условия.

Първият е споделен от bgonair.bg. Ще ни бъдат необходими – конец и ластик. Взимаме няколко пласта марля, или тензух с дължина 100 см и ширина 50 см. В средата поставяме памук с дебелина 1-2 сантиметра. Горната и долната страна на пластовете марля се подгъват, докато се застъпят върху памука и се зашиват така, че памукът да остане в средата. Вижте повече във видеото:

Още много варианти представя digital.bg – от кухненска хартия, салфетка, стара тениска, плат… Видеото и обясненията ще откриете на следния линк.

Ето и още едно видео за медицинска маска, каквито може да намерите в мрежата:

Снимка: pixabay.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук