Как постъпват щъркелите при смърт на партньора?

контакти

Как постъпват щъркелите, ако останат без партньор, но в гнездото вече има яйца или се е излюпило потомство?

Отговор дават от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), описвайки конкретен случай от хасковското село Гарваново. В посоченото населено място бял щъркел е останал сам в гнездото, след смъртта на другата птица от двойката.

Съдбата на белия щъркел предизвика вълна от съпричастност и готовност за оказване на помощ. От Екоинспекцията обаче посочват, че всяка човешка намеса на този етап може да накара мътещата птица да напусне гнездото. Щъркелът има силни инстинкти, като всяко диво животно, които го ръководят. Птицата може да излита в търсене на храна, когато температурите на въздуха са оптимални за излюпване на яйцата и няма риск за тях.

Село Гарваново и районът около него предлагат богата хранителна база за вида. То е заобиколено от обработваеми земи, през него минава река Банска, а при влизане в населеното място има микроводоем. Всичко това създава изключително благоприятна среда за щъркелите и те могат да си набавят достатъчно храна, без да им се налага да прелитат големи разстояния.

Шансовете самотната птица в Гарваново да намира необходимата ѝ храна са големи. Специалисти биолози са я наблюдавали по време на две проверки на място. Щъркелът е във видимо добро състояние и мъти яйцата си. Гнездото му е старо и огромно, изградено върху изкуствена платформа на електрически стълб.

Обилната хранителна база привлича в района много млади и скитащи бели щъркели. Освен това в близост до гнездото на останалия сам бял щъркел има още десетина щъркелови гнезда и е много вероятно птица от съседно гнездо или друга в района, която не е в двойка, да заеме освободеното място. Експертите са установили, че самотната птица демонстрира брачно поведение, затова е много вероятно да привлече нов брачен партньор, поясняват от РИОСВ.

В допълнение информират, че белият щъркел издържа дълго без храна. По време на прелет птиците от този вид изминават хиляди километри без да се хранят или си осигуряват малки количества, когато спират за почивка. А при недостиг на храна, птиците знаят как да пестят енергия и сили. Така и мътещият бял щъркел в село Гарваново в състояние на покой изразходва малко енергия и не са му необходими големи количества храна.

Обръща се внимание, че опити да се помага на щъркели, за които има съмнения, че са пострадали, може да предизвика силно безпокойство у птиците. Преди ден, например, бе съобщено за необичайно много сигнали за „пострадали“ бели щъркели или наблюдавани да се разхождат из улиците в села и градове, постъпили в РИОСВ за по-малко от месец. В повечето от случаите при проверка на сигнала се установява, че животът на щъркелите не е застрашен – те са активни и не позволяват да бъдат уловени. Често на хората птиците им изглеждат болни и нуждаещи се от помощ, но всъщност при опит да бъдат хванати, за да им помогнат, щъркелите бягат и излитат.

Много е важно да се знае, че от помощ се нуждаят само падналите на земята щъркели, които имат видимо ранени крайници – крила, крака, или са в тежко състояние и допускат хората близо до себе си. Само на такива птици следва да се оказва помощ и то според предписанията на Министерството на околната среда и водите и съобразно изискванията на закона. Ако щъркелите се отдалечават от нас, когато ги при приближаваме, то тези птици трябва да бъдат оставени на спокойствие и трябва да спрем да правим опит да бъдат уловени.

Обръща се още внимание, че съгласно Закона за биологичното разнообразие, за видове, които са включени в Приложение 3 на закона, като белия щъркел, е забранено умишлено улавяне под всякаква форма, преследване и обезпокояване, особено в периодите на размножаване и отглеждане на малките. Законът забранява още вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени, както и вземане на намерени мъртви екземпляри.

Снимка: Димитър ГрадинаровПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук