Как местната власт да подпомогне бизнеса, дискутират на икономически форум

Как местната власт да подпомогне бизнеса в приемането през кризата, как най-умно да бъдат инвестирани средствата от европейската солидарност и Плана за възстановяване и развитие, как да бъдат координирани усилията на централната и местните администрации, за да гарантират ефикасното инвестиране на всяко евро от европейската солидарност? Тези въпроси очертават част от аспектите на форума „Партньорства за развитие и инвестиции“. Конференцията е част от Годишната среща на местните власти, която се провежда в курорта „Албена“.

Сред участниците бе кметът на Димитровград и зам.-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) – Иво Димов. Той очерта реалностите на местно ниво в процеса на привличане и задържане на инвеститори и очакванията за подкрепа в Плана за възстановяване.

Първите индустриални или икономически зони са факт и работят успешно, а привличането на инвеститори е приоритет в работата на всеки един кмет. Инвестиции в индустриални зони или целенасочена подкрепа за “малките в бизнеса”? Какво се промени за общините с приемането на новата законодателна рамка и как се изменят перспективите на фона на възможностите, които са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост? Теми, които имах възможност да развия във фокуса на икономическия форум, посочва кметът на Димитровград.

Панела модерира Лъчезар Богданов – главен икономист в Института за пазарна икономика, а в дискусията участваха заместник-министърът на икономиката Ирена Младенова, изпълнителният директор на Тракия икономическа зона – Пламен Панчев, кметът на Русе Пенчо Милков, президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър и др.

Изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Пламен Панчев представи „новото поколение“ инвестиционни зони, към които неговият екип вече отправя поглед – въглеродно-неутрални зони.

В развитието на тази икономическа област сътрудничеството с общините може да носи ползи за двете страни. В амбициозната си цел за производство на зелен водород Тракия икономическа зона вече приобщава Димитровград и Хасково, бе коментирано на форума, който продължава.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук