Как да съчетаем отпуската с почивните дни през годината?

Всеки решава как да разпределя отпуската си и кога да използва най-много дни за отдих. От нея може да отделите няколко и да ги слеете с почивните и празнични дни през 2022 година, за да имате повече време за екскурзии, да посетите привлекателни места или да се отдадете на приятни занимания и хобита, ако работата ви го позволява.

Това е възможно още в началото на годината. 3 януари, понеделник, е почивен и ако сте си взели четири дни отпуск, ще бъдете на работа чак на 10-и.

Да отсъствате от работа може да поискате на 4 март, петък, за да ви се съберат четири почивни дни, покрай Националния празник на България – Трети март.

По Великден, в края на април, се почива официално от 22-ри до 25-и, от петък до понеделник, но ако вземете отпуск от 26 до 29 април, ще имате общо 11 почивни дни. В бройката влиза и 1 май, неделя, което прави неработен и 2 май, понеделник.

Отпуската може да продължите и от 3 до 5 май, за да ви се съберат още дни за релакс, съчетавайки Великден с Гергьовден, на 6 май. Подобна идея има и за Деня на буквите – 24 май, вторник. Може да решите да пуснете отпуск на 23 май, понеделник, добавяйки предходния уикенд – 21 и 22 май, или да продължите ваканцията чак до 29 май, включително.

На два пъти имате възможност през септември – на 6-и, вторник, деня на Съединението, както и на 22-ри, четвъртък, когато честваме Независимостта на България.

Хубаво е да си оставите от отпуската и за декември, ако сте решили да съчетавате Коледните и Новогодишни празници. В края на тази година празнични ще са от 24 до 28 декември, от събота до сряда, следователно два дни отпуск може да поискате на 29 и 30 декември, четвъртък и петък.

2022 година не е високосна. От 365-те дни, 248 са работни, а 16 са официални празници. Тези празници, които съвпадат с ден от уикенда, се компенсират с почивен ден в първите дни от идната работна седмица, припомня почивнидни.com

През 2022 година ще работим 248 дни или с 1 по-малко от 2021 година. Най-натовареният месец е август, с 23 работни дни. На другия полюс са април, май и декември, със само 19.

Списък с официалните празници за 2022:

  • Нова година – 1 януари (почива се на 3 януари, понеделник)
  • Освобождението – 3 март (четвъртък)
  • Великден – 24 април (почива се от 22 до 25 април вкл.)
  • Ден на труда – 1 май (почива се на 2 май, понеделник)
  • Гергьовден – 6 май (петък)
  • Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май (вторник)
  • Съединението – 6 септември (вторник)
  • Независимостта – 22 септември (четвъртък)

Коледа – 24, 25 и 26 декември (почива се от 24 до 28 декември вкл.)Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук