ДА СИ НАМЕРИМ РАБОТА В ЕВРОПА

Работа в Европа
контакти

[quote]БЛИЗО 1,48 МИЛИОНА СА ВАКАНТНИТЕ МЕСТА В 31 СТРАНИ. ЗА ТЯХ МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ И БЪЛГАРИ[/quote]

На фона на голямата безработица не само у нас, но и в Европейския съюз, търсенето на работа се оказва цел на голяма част от населението на страните-членки. Това обаче не значи, че предлагане няма.

Близо 1,48 милиона са вакантните работни места в 31 европейски страни към 21 март 2013 г., според данни от портала EURES /Европейски служби по заетостта/. Той разполага с версии на всички езици в Стария континент, включително и български.

В трудовата мрежа са регистрирани над 30 хиляди работодатели, а 1,08 милиона души са търсещите работа, които са качили автобиографии в портала, показва справката.

EURES е мрежа, създадена за да се улесни свободното движение на работна ръка в рамките на Европейското икономическо пространство. То включва страните от Европейския съюз, плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Швейцария също така участва в сътрудничеството в мрежата.

Партньори на Европейските служби по заетост са обществените ведомства по труда, синдикати и организации на работодателите. Те предоставят услуги посредством мрежа от повече от 5 000 местни бюра, предоставящи услуги на търсещите работа и на работодателите. Мрежата се координира от Европейската комисия. Тя е създадена през 1993 г.

Според изчисленията на Европейската статистическа служба Евростат 26,2 млн. души е броят на безработните общо във всички страни-членки на ЕС през първия месец на тази година. От тях 18,9 млн. са от валутния съюз. Спрямо декември миналата година броят им се увеличава с 222 хиляди. Най-ниски нива на безработица са регистрирани в Австрия (4,9%), Германия (5,3%), Люксембург (5,3%) и Холандия (6%).

Данни на Евростат показват, че безработицата в България през януари тази година е в размер на 12,4%. В сравнение с декември миналата година процентът на безработните нараства с 0,1%.

Същевременно по информация на Агенцията по заетостта за януари 2013 г. безработицата в България е 11.9%, което е с 0.5 процентни пункта по-високо от декември 2012 г. Ново регистрираните безработни в бюрата по труда през първия месец на 2013 г. са над 53 хиляди, като частният сектор е освободил 43.8% от тях. Обявени са общо над 25 хиляди свободни работни места.

В началото на годината, по данни на Агенцията по заетостта, най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост (2 511), от търговията (1 396), от държавното управление (1 071 лица) и от финансовите и застрахователните дейности (484).

Интересна подробност е, че едва около 2% от европейските граждани живеят и работят в държава-членка, различна от тяхната. 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук