Как да се справим с агресията на пътя – препоръки от бивш състезател

Няма печеливш от подобен тип свада, махни с ръка и продължи безопасно, казва Димитър Илиев

Как да се справим и неутрализираме агресията на пътя, независимо дали е към нас или ние сме агресорите, препоръки в студиото на БНТ даде бившият автомобилен състезател Димитър Илиев. По темата той обърна внимание, че трябва да имаме самосъзнание да се борим с този проблем, защото ако нямаме, постоянно ще се въвличаме в такива ситуации.

Когато човек изпадне в състояние на ярост, много трудно може да бъде спрян. Най-добрият начин, колкото и да изглежда елементарно, е дълбоко вдишване и издишване. Това е нещото, което най-много помага на човек да се успокои, подчертава Илиев.

Много е важно, продължава той, да изхвърлим перфекционизма си през прозореца. Обикновено  агресивни са хората, които живеят с усещането, че те са перфектни, а всички останали са будали и правят грешки по пътищата. Не е така. Дори тези, които ни дразнят, са хора. Трябва да изхвърлим перфекционизма си и да се борим да променим поведението си.

Едно Извинявай винаги върши работа. Дори когато виждаш, че не си ти виновен, ако махнеш с ръка и кажеш „извинявай“, това би помогнало.

На всяка цена трябва да се избягва зрителен контакт очи в очи. Само да се срещнат двама ядосани хора и единият да направи неприличен жест, това веднага провокира ескалация на напрежението.

Ако все пак човек е прекалено агресивен, може да се заключим в колата и да потърсим помощ на спешния телефон например.

Всяка ситуация сама по себе си е различна, но няма печеливш от подобен тип свада. По-скоро, пътят е място за споделяне и там ще има сътресения и случки, които провокират. Ето какво си казвам сутрин, излизайки от вкъщи, споделя бившият състезател Димитър Илиев – днес ще карам, ще срещна всякакви хора по пътищата, нямам представа какви – пияни, дрогирани, луди мога да срещна. Няма да стана съучастник в тази лудост, ще гледам моя път, ще махам с ръка и ще се извинявам, ще продължа напред безопасно

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук