КАК ДА СЕ НАМАЛЯТ ТАКСИТЕ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ РАЗЯСНИ СТЕФАН ДИМИТРОВ

контакти

Община Димитровград може да намали таксите за детските градини до 35%. Това ще съкрати разходите с близо 200 хил., но не за сметка на децата и родителите, нито за сметка на Общината, заяви пред журналисти председателят на Общинския съвет Стефан Димитров. Според него, редукцията ще е за сметка само на фирмата, предоставяща услугата – „Уикенд“.

Димитров представи справка, според която за градините постоянните такси са около 100 хил. лв., дневните такси – 404 хил. лв., за детска кухня – 38 хил. лв. Или сумарно събирани – 541 776 лв.

Когато говорим, могат или не могат да се намалят таксите, трябва да коментираме средствата откъде ще дойдат. Общината плаща 541 413 лв. за храна. Могат ли да бъдат по-малко? Могат. Примерът е с МБАЛ „Света Екатерина“, преди година и половина, когато управител беше д-р Здравко Наков. Един от конфликтите, може би, между д-р Наков и кмета бе, че фирма „Уикенд“ беше извадена от предоставянето на хранителни продукти. След това беше сключен договор с друга фирма, която даваше храната с около 25% по-ниска цена, коментира Димитров. Той уточни, че става дума за „Метро“, но не му е известно дали договорът продължава да е в сила.

Община Димитровград трябва да направи така, че да гарантира най-ниска цена. Доколкото имам информация, изтича договорът  с „Уикенд“, доставяща храна на градините. Трябва да се проведе процедура, която да намали стойността за храна с около 25 на сто. Ако държавата е сериозна и направи като румънците, да намали на 9% ДДС за хранителните продукти, храната за градините ще бъде намалена с около 35%. Това гарантира 200 хил. лв. по-малко, което ще даде възможност на Общината да намали таксите с 35 на сто. Кметът може да го направи още сега, за да може най-късно до 1 януари 2016 г. родителите да плащат по-малко за детска градина.

Според Стефан Димитров, за да станат икономиите, зависи от добре обмислена обществена поръчка. В нея не трябва да се разчита само на един доставчик, а на повече местни, които да доставят част от хранителните продукти. От друга страна, договорът трябва да е за една година, за да има сигурност от гледна точка на доставчиците и цените.  По думите му договорът с „Уикенд“ е за 4 години.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук