Как да разберем дали агнешкото е българско или вносно

контакти

Ако сте решили да купувате агнешко месо за великденските празници и държите да сте наясно с произхода му, има правила, които удостоверяват това. На първо място, може да попитате в конкретния магазин, но това е очевидно, както и да прочетете на етикета.

Самото месо, когато се предлага трупно, трябва да бъде маркирано със син или червен цвят. Синият цвят показва, че месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския, обясняват от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В търговския обект трябва да бъде предоставяна и информация дали се предлага размразено като охладено агнешко месо.

Разбира се, не са изключени нелоялни практики, каквито според производители, е имало в предходни години, свързани с това вносно агнешко да се продава като родно производство. Последното например означава, че търговци са заличавали червения печат и на негово място поставяли син печат.

Затова призивът е да се купува месо от утвърдени производители и търговски мрежи. Призивът е и към контролни органи, като БАБХ, да си свършат както трябва работата.

Още в първите дни на април Агенцията по храните обяви, че започва засилени проверки, които ще продължат до 8 май. Оттам поясниха, че по време на почивните дни и дните на официалните празници – 01.05.-06.05.2024 г., включително, ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички Областни дирекции по безопасност на храните, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани. БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

Освен произход, хубаво е и да се уверите, че агнешкото месо е качествено и годно за консумация. Видим белег е, че то трябва да има бледорозов или розов цвят. Трябва да обръщате внимание на срока на годност, както и дали се съхранява в хладилни условия, при температура, оказана от производителя.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук