Какво ще се ремонтира по театъра и културен дом „Химик“ с дългосрочен кредит?

контакти

Какво ще включват ремонтите на Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ и културен дом „Химик“ в Димитровград бе разяснено на публично обсъждане – за поемане дългосрочен общински дълг за основно обновяване и реконструкция на двете сгради. То бе водено от заместник-кмета на Яшо Минков и главния финансист на Общината Татяна Ванчева, пред малцина граждани.

Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ ще претърпи сериозно преобразяване, което ще включва подмяна на подовата настилка, отоплителната инсталация, осветлението, сцената и седалките. Елинсталацията и водопроводът също ще бъдат подменени, като крайната цел е театърът да се превърне в забележителен модерен културен център.

При реставрацията и ремонта на Културен дом „Химик“, включително и прилежащите към него площи, ще бъде извършен цялостен ремонт на киносалона и превръщането му в многофункционална зала за театрални представления, концерти, конференции и др. Ще бъдат подменени столовете, предвижда се работа по стените, ново сценично осветление, ремонт на пода. Запазва се окаченият таван, който ще бъде почистен и преобоядисан, както и всички архитектурни орнаменти по стените, балкона и портала на сцената, както и във фоайето на първия етаж. Стенописът, който се намира там, ще бъде съхранен и запазен.

Кредитите са за финансиране на общинската част по двата проекта, получили безвъзмездна финансова помощ в размер на 85% от стойността на проекта от  ОП „Региони в растеж” 2014-2020.

Средствата по проекта за реновирането на Културен дом „Химик“ са 3 719 102.21 лв., от които безвъзмезната финансова помощ е 3 161 237 лв., а предмет на днешното обсъждане бяха останалите 557 865 лв., които общината ще тегли под формата на кредит от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ – Фонд за градско развитие Юг. За обновяването на ОДТ „Апостол Карамитев“ средствата по проекта са 2 454 455.23 лв., от които безвъзмезното финансиране по ОП „Региони в растеж“ е 2 086 287 лв., а 368 168 лв. са тези, които Община Димитровград трябва да осигури като съфинансиране чрез обсъждания кредит от Фонда за устойчиво градско развитие. Срокът за погасяването на кредитите е до 102 месеца, а осреднената годишна лихва е 1.04%.

На следващото заседание на Общинския съвет в Димитровград се предвижда точка, която да упълномощи кмета Иво Димов да сключи договор за осигуряване на 15-те процента собствено съфинансиране. След това ще има законово основание да бъде внесена апликационната форма, когато думата ще имат оценителите от Управляващия орган.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. А кино Миньор, култова сграда, в центъра на Димитровград? Всички от нашата генерация помним големия и малкия салон, и класическите филми прожектирани там, i.e., ‘Монахинята от Монца’, ‘Той се казваше Омбре“, ‘Мелоди’..и мхого други! Как позволи общината и мини Марица, да се хариже такова култово здание на някакъв хасковски мутроген? А земята на ПЕК-а? Защо общината не предприеме юридечески мерки за стопанисване, и развитие към собственика, някакъв турчоляк?

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук