КАКВО ТРЯБВА ПРИ ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЗАРЯ?

[quote]ДО 5 КГ. МАЛКИ И 10 БР. ПО-ГОЛЕМИ ПИРОБАТЕРИИ СА РАЗРЕШЕНИ ЗА СВОБОДНА ПРОДАЖБА[/quote]

За фойерверки и заря се сещахме обикновено около Нова година. Небесните цветя обаче, в последно време, станаха актуални и за всякакви други празници. Поне по веднъж на седмица или две гърмежи и пукот нарушават вечерната тишина, а хората наоколо се чудят какво става. Докато не се сетят, че пореден именник или рожденик с възможности, отбелязва празника си.

Фойерверките често се изстрелват от площадките на заведения или от други места с частни събития. Но какви и спазват ли се?

От противопожарната служба в Димитровград коментират, че при тях въобще не постъпват заявления за планирани празнични зари. Изключение правела само Община Димитровград, когато готви заря за празника на града и Нова година, както ще бъде и сега.

Началникът на службата Иван Пачов подчерта, че процесът, наистина, не е много ясно регламентиран. Освен това, не са канализирани добре нещата в един документ. Не напълно изяснени са и обстоятелствата от момента на производството, до съхранението и употребата на пиротехнически изделия.

Управители на заведения също имат коментар по въпроса. Нямаме ангажимент към подобни прояви. Изстрелват се фойерверки, предимно за сватби. Клиентите обикновено поръчват зарята на лицензирани фирми. В комплекс „Славяни“ допълниха, че те, специално изискват и разрешителни документи. В по-малки заведения обаче, признават, че нямат никаква представа за изискванията, също и отношение към решилите да изстрелват фойерверки.

Но добре е да се знае какви са правилата за вечерна заря?

Конкретика по темата дават от специализираната фирма „Айко Трейд“, чийто магазин се намира на бул. „Трети март“ 8 в Димитровград, след светофарите. Там се предлага богат набор пиротехнически изделия. Фирмата ще прави и зарята на Общината за ЧНГ, тази вечер.

Пиротехниката се разделя на четири категории. За първата не се изисква разрешение. За останалите е необходимо, най-малкото, уведомление.

В първа категория влизат конфети, бенгалски огън… Във втора са пиратките и по-малките пиробатерии. В трета категория са по-големите, в четвърта – най-големите, които гърмят на война.

Един клиент може да си закупи изделия до 5 кг от втора категория и до 10 бройки от трета. Над тези количества не е разрешена свободната продажба. За да използва регламентираните пособия, трябва да уведоми Община Димитровград и служба „Контрол по общоопасните средства /КОС/ в полицията, посочвайки мястото и часа. Това задължение на клиента отпада, ако възложи зарята на фирма, обясни Любомир Колев от „Айко Трейд“.

Ако в зарята има елементи от четвърта категория,  задължително трябва да я прави лицензирана фирма. Първата стъпка е уведомяване на Инспекцията по труда. Представят се проект, скица, план за изпълнение, изготвени пиротехник. На тази база се издава разрешение, с което се отива в служба КОС и Общината. Изрично се посочва, че при наличие на фойерверки от четвърта категория, трябва да се информира и противопожарната служба. При по-малките категории информирането й не се налага.

Неофициално се коментира, че са се провеждали професионално изготвени зари, от лицензирани фирми, които не вземат необходимите разрешителни. Не е далеч от истината, също така, че доста хора  правят или смятат да правят заря с фойерверки, купени легално, но без да се спазва реда след това. Те носят отговорност, увеличават и рисковете от инциденти. Което поставя сериозна питанка пред институциите, задължени да санкционират нередовните. Правят ли го, колко и какви са наложените наказания, ще отговорим в следваща публикация.

 

 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук