Какво съветват за коронавируса на националния телефон?

контакти

Преди дни Министерството на здравеопазването откри телефон – 02 807 87 57, на който, в рамките на работния ден, гражданите могат да задават въпроси, свързани с коронавирус 2019-nCoV. Целта, предполага се, е информация и превенция на заболяването, в случай, че се появи и у нас. Причините да се открие такъв телефон са зачестили запитвания от граждани за симптоми, диагностика, превенция, работа със стоки пристигащи от Китай, пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на коронавирус, посочват от министерството.

Решихме да проверим как работи горещият телефон. Позвънихме. Отговори служителка от Регионална здравна инспекция – София. Обяснихме, че търсим  информация за заболяването, за навременни действия при проява на определената симптоматика. Конкретен проблем няма, не сме пътували извън страната, но се притесняваме от бързото разпространение, изтъкнато в множество публикации. В такъв случай, най-добре е да отворите сайта на Министерството на здравеопазването и  прочетете, описаното там, бе отговорът.

Все пак, накратко, бе направена препоръка за миене на ръцете и предпазване от хора, с грип и подобни състояния. Заболяването се предава от човек на човек и не може да се предаде от стоки или продукти, уточни служителката.

Един от най-важните въпроси е как да направим разлика между обикновената настинка или респираторно заболяване и коронавирус? Поставихме и него. Отговорът бе, че личният лекар трябва да отговори на въпроса.

На сайта на Министерството, действително, има обширна информация, в колоната вдясно, на следния линк. Тя е разделена на две – за граждани и медицински специалисти, като е отговорено на ред въпроси и са посочени допълнителни данни.

Но, всичко това не прави ли телефона излишен? Каква е ролята му? Ако човек няма проблеми, но търси предварителна информация, с цел профилактика и превенция, да разбере, че може да я намери на сайта. Ако е притеснен от някаква симптоматика да го посъветват за обръщане към  лекар. Това и без национален телефон повечето хора се сещат да направят…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук