КАКВО СТАВА С МЕГАСОМОВЕТЕ ОТ ЧЕРНОГОРОВСКИЯ ЯЗОВИР? ПУСКАТ ГИ ОБРАТНО

От няколко години ведомственият язовир на „Неохим” АД привлича рибари от близо и далеч с трофейните екземпляри, които се ловят там. Само преди няколко дни бе хванат внушителен 61-килграмов сом. Това е шести такъв гигант за сезона. В предните също неведнъж късметлии закачаха мегасомове.

Какво става с уловените големи риби? Пускат ли ги обратно, вземат ли ги, заплащат ли се по някакъв начин?, питат наши читатели под публикация.

Правилата на язовира край Черногорово са такива, че големите риби трябва да бъдат връщани обратно. Това се прави, защото трофейните екземпляри трябва да помагат за размножаването. Един рибар може да вземе на бройка сом или шаран до 5 кг, амур – до 10 кг – без да ги заплаща. По 4 кг на ден, пък, се позволява да се вземе на ден риба като цяло. Понякога можем да направим компромис, ако единичната риба е с до пловин кило по-голяма, обясни Георги Георгиев, който се грижи всичко да е наред на язовира край димитровградското село.

Такса от 10 лв. за 24 часа заплащат гражданите, за да ловят на ведомствения язовир. Служителите и рабтниците от „Неохим“ дават по 7 лв. Освен това, необхдим е и валиден риболовен билет. Макар че рибарите не могат да вземат на бройка сом, шаран и амур, тежащи над посочените норми, те получават бонус. Той не се изразява във финансова стойност. Да вземем за пример 61-килограмовият сом. Късметлията получава около 6 пъти безплатно да лови, условно казано.

Все пак, понякога, мегасомове, мегашарани и мегаамури биват прибирани и изяждани. Това става, когато хванатата едра риба е закачена лошо и няма да оцелее или пък вече не е жива. Тогава екземплярът се праща в стола, където се разфасова.

Вероятно, има рибари, които злоупотребяват с правилата. На такива засега не сме се натъквали. Редовно правим проверка за билети или пък за наличието на маломерна риба в живарниците. Повечето посетители са наши редовни клиенти, коментира Георги Георгиев.

office2 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук