Какво се прави с хванатата контрабандна валута?

контакти

Въпроси за това какво се прави с хванатата контрабандна валута, когато бъде заловена на съответния граничен пункт, отправихме към Агенция Митници.

Оттам отговориха, че неизпълнение на задължението за деклариране на парични средства се наказва с глоба или имуществена санкция в размер една пета от стойността на недекларираните парични средства, ако деянието не съставлява престъпление. Или една четвърт, ако паричните средства са били укрити.

Наказанието се прилага и за нарушение на вътрешна граница, както и при неспазване на задължението за оповестяване. Така, с последните промени във Валутния закон бяха завишени санкциите за нарушение на вътрешна граница.

Когато паричните средства, за които не е било изпълнено задължението за деклариране, са в особено големи размери деянието е престъпление и се наказва по Наказателния кодекс с лишаване от свобода до пет години и глоба в размер на една пета от стойността на валутата.

Във връзка с борбата с прането на пари е въведен и нов законов текст, според който, ако не се докаже законният произход на средствата, наказанието скача на лишаване от свобода от една до шест години и отнемане на средствата в полза на държавата.

Случаите на недекларирана валута са в различни превозни средства, най-често в товарни автомобили, пренасящи стоки от Западна Европа през България за Турция. Най-често валута е откривана в шофьорската кабина на товарни автомобили, в жабката, в личния багаж на шофьора.

Какви са действията, ако се окаже, че заловената контрабандна валута е фалшива, попитахме още Агенцията. Отговорът бе, че през изминалата година на митнически пункт Капитан Андреево не е установен случай на опит да бъде пренесена фалшива валута. В допълнителен разговор бе посочено, че по този механизъм имат отношение други институции, при образуването на досъдебни производства, изготвянето на експертизи и съдът трябва да вземе решение…

Изискванията

Ако пренасяте парични средства в размер на 10 000 евро или повече или равностойността им в друга валута, попълнете декларация за паричните средства при влизане или излизане от ЕС и я представете на митнически служител.

Сумата, подлежаща на деклариране, е в размер на 10 000 евро или повече или тяхната равностойност в друга валута и е сбор от стойностите на пренасяните парични средства.

Ако пренасяте парични средства през границата на страната за трета страна и средствата са в размер на 30 000 лв. или повече или тяхната равностойност в друга валута, следва предварително да сте погасили своите задължения към Националната агенция за приходите (НАП) и да нямате просрочени задължения към датата на напускане на страната. Когато има данни за наличие на публични задължения в размер над 5000 лв., митническите органи не допускат пренасянето на паричните средства.

Има и изискване за оповестяване на непридружени парични средства, т.е. такива, които се изпращат чрез пощенски пратки, куриерски пратки, като непридружен багаж или товар в контейнер. Митническите органи могат да изискват от изпращача или получателя на паричните средства, или от техен изрично упълномощен представител да представи декларация за оповестяване. Допълнителна информация – тук.

Заловената през 2023 г. валута

През 2023 г. българските митнически органи са установили пренасяна през границата на страната недекларирана валута в общо 149 случая, на стойност 41 026 794 лева.

Данните са сходни на резултатите от 2022 г., когато са били открити парични средства в размер на 43 141 297 лева при 134 случая. Спадът по отношение на стойността на недекларираната валута през 2023 г. е с по-малко от 5%. Броят на регистрираните случаи обаче е по-голям, което показва, че тенденцията е да се пренасят и укриват по-малки суми.

Установените недекларирани парични средства са в различни валути. И през 2023 г. най-голям е делът на установените банкноти в евро и британски лири. След тях се нареждат украински гривни, щатски долари, норвежки крони и т.н.

През изминалата 2023 г. на митнически пункт Капитан Андреево са установени недекларирани по съответния ред парични средства с левовата равностойност 26 361 596 лева. Установената валута през 2023 година се доближава до резултата за 2022 г. – 27 млн. лв.  Най-голям е делът на валутите евро, британски лири и щатски долари.

На снимката: Първи случай на заловена недекларирана валута на Капитан Андреево за 2024 г. – 394 320 британски паундаПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук