Какво отговориха на кмета ТЕЦ „Марица 3“ и РИОСВ за превишения серен диоксид в Димитровград?

Замърсяване има, замърсител няма, е краткият извод за момента

Категорични сме, че причините за наднормени емисии в атмосферата са комплексни и в по-голямата си част не са пряко свързани с работата на централата. Това, накратко отговарят от ТЕЦ „Марица-3“ на Община Димитровград, след въпроси от кмета Иво Димов, изпратени до ръководството на Централата и Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Хасково. Въпросите бяха публично обявени и дойдоха след отчетени няколкократни превишения на алармените прагове за концентрация на серен диоксид във въздуха над Димитровград.

Липсата на пряка връзка между работата на инсталацията и фоновото ниво на серен диоксид в града може да се потвърди при анализ на данните от предходни години, през които централата е работила сравнително малко, продължава отговорът на ТЕЦ-а.

Оттам твърдят, че в създалата се ситуация не са отчетени неорганизирани (външни) източници за превишенията, като запалвания от пожари, засилен автомобилен трафик през почивните дни, използване на твърди горива от бита… Посочват още, че централата работела в нормален експлоатационен режим, използват се само горива – въглища и природен газ, според комплексното разрешително, сероочистващата инсталация действа в нормален режим, без да отчита нарушени параметри на изчистване, електрофилтрите също работят в оптимален режим… Според тях, замърсяванията имат пиков характер, последвани от рязък спад и нормализация, като вероятно са причинени от натрупване за кратък период, което определя случаен характер.

Как приема Общината отговорите? Главният  еколог Пламен Митков отхвърля твърдението за липсата на пряка връзка между работата на централата и фоновото ниво на серен диоксид от предходните години.

Данните показват точно обратното. Завишенията на серен диоксид през тази година, до момента, са 11 – на 25 май, 9 юли, 25 юли, три на 29 юли, две на 30 юли, на 31 юли, на 13 и 20 август. Датите съвпадат със заработването на ТЕЦ-а. От 25 май назад в годината, дори през зимните месеци, нямаше превишение на нормите. Не само това, за цялата 2020 г. и началото на 2021 г. нямаме нито едно. Превишенията започват от 25 май тази година. За цялата 2019 г., когато ТЕЦ-ът не е работил, имаме 4 – през август, октомври и ноември. През 2018-та са 5, през 2017 – отново 5. Ако се върнем в десетина години назад, когато централата е функционирала с подобни темпове, можем да видим същите високи стойности на серен диоксид. Ще подчертая още, че за 2019 г. стойностите бяха 400-500 микрограма средно на час, при пределна стойност 350. При посочените 11 за тази година имаме отчетени 872, 1209, 740… микрограма, като данните са официални и оторизирани от Национална система за екологичен мониторинг (НАСЕМ), на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), коментира Митков.

По твърденията за неорганизирани (външни) източници той посочи, че в разглеждания период не е имало толкова пожари, а и при такива, когато гори растителност, повече се отделят азотни окиси. Подобно е и с автомобилния трафик. А темата за използването на твърдо гориво от бита не е състоятелно да се коментира в летните месеци.

Възможна причина може да се търси и във въздушните потоци. Не е изключено да се приеме и близостта на основния енергиен комплекс „Марица Изток“, елемент, засегнат от ТЕЦ „Марица-3“. Първият е с мощност 3300 мегавата, вторият – едва 120. При определени метеорологични условия, въздушните маси могат да повлияят на въздушния фон. За това съм съгласен, но в посочените месеци имаше безветрие. Едното изключва другото, подчерта главният еколог.

Да продължим, че имахме и въпрос не само за използваното гориво, а и за неговото качество. Възможно е там да е проблемът, да използват въглища, но с много ниско качество, с много високо съдържание на сяра, акцентира Митков.

Същевременно, от РИОСВ описват извършените проверки, въз основа на сигналите и преминати алармени прагове, констатирани това лято. Такива са извършени на 23, 27 и 29 юли, започна и още една в началото на седмицата, както стана ясно. На 23 юли експерти са проверили работата на енергийния блок в димитровградската централа. Констатациите – горят се само въглища, био маса (отпадък) не се използва, моментните показатели на серен диоксид, азотен оксид, прах са норми, сероочистващата инсталация (десулфуризация) е над 97%, електрофилтрите очистват праха над 99.5%, емисиите (излизащите от комина газове) също са в норма. Като цяло, не е констатирано неизпълнение на условията по издаденото комплексно разрешително и не е възниквала необходимост от налагането на санкции, пишат от Екоинспекцията. Оттам казват още, че показателите на мобилната автоматична станция също са в норма. Идентични са констатациите и от проверките на 27 и 29 юли…

Не може да се изключи и считам, че има пряка връзка между работата на ТЕЦ-а и повишаването на серния диоксид, тъй като правим сравнение с официалните данни от ИАОС, заяви Пламен Митков, който не скри неудовлетворението си от отговорите на ТЕЦ „Марица 3“, че няма никаква връзка с превишените норми. По друг начин стоят нещата с фините прахови частици, защото може да са от различни източници, но те станаха повече след заработването на Централата, макар да не са измерени над нормата, каза Митков.

От РИОСВ акцентират, че при рекордни летни температури и сух въздух, е нормално да се наблюдава завишаване на запрашеността, същото посочват като вероятно и за наднормените имисии (фона над града), както и липсата на вятър.

Главният еколог същевременно категорично отхвърли критики, че Община Димитровград не взема отношение. Напротив, каквото е трябвало, направили сме, сезирайки конкретните органи, допълни той.

Замърсяване има, замърсител няма, е краткият извод за момента, но обществото трябва да получи категорични отговори за източника/те.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук