Какви средства ще отдели Общината, ако договори купуването на Водната кула от БДЖ?

контакти

Сума, не по-висока от 32 967 лв. без ДДС, смята отдели Община Димитровград, за да придобие Водната кула, собственост на БДЖ. Толкова е пазарната оценка на имота, приета от Съвета на директорите на държавното дружество, на 20 февруари тази година. Със своя записка, кметът Иво Димов предлага на Общинския съвет да го упълномощи да участва в процедура по пряко договаряне с Холдинг БДЖ, за придобиване на недвижимия имот.

Водната кула в Димитровград е изградена още в края на 19 век, след пускането на Баронхиршовата жп линия от Одрин до тогавашния Саранбей , днешен Септември. От нея тогава черпили вода парните локомотиви и жп гара Каяджик, по-късно – Раковски.

Общината няколкократно през годините отправи искания към БДЖ да й прехвърли безвъзмездно собствеността на съоръжението, във връзка с решение от ноември 2009 г. През юни 2015 г. ОбС потвърди намерението на Общината да придобие собствеността на имота, държавна собственост. А с решение от март 2017 г. същият е включен в Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост.

Желанието на Общинска администрация, а и на цялата общественост в града, е да направим необходимото, за да може да остане в историята на младия ни град тази историческа, архитектурна и техническа следа, както и да я запазим като символ, коментира кметът Иво Димов. Преди близо два месеца той изрази надежда, че скоро, Водната кула ще стане общинска собственост.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук