Какви са симптомите на грип, обясни главният държавен здравен инспектор

контакти

Рязкото начало е характерно за грипа. Няма го това постепенно „леко не съм добре“, „на другия ден се чувствам по-зле“. За един-два часа клиничната картина е развита. Тя се характеризира, по-скоро, с общи прояви, не толкова с горните дихателни пътища, не толкова с хремата, с кашлицата, които обикновено настъпват след това. Обичайни са много силната отпадналост, чувство на болки по мускули, по стави, очни ябълки, главоболие, температура, трудно поддаващи се на лечение с обикновените средства. Това е класическата картина на един грип, коментира пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Много хора ще го изкарат на крака, с неразположение един-два дена, с лека температура, дори вероятно няма да се отчетат и като болни. Други могат да стигнат до болница. При всяка една епидемия го има. Процентът е различен в зависимост колко интензивна е съответната епидемия, обясни Кунчев.

Лечението зависи много от моментното състояние на организма. Може за ден-два да се преодолее, ако навреме се започне специфично антивирусно лечение, каквото за грип има. Ако до 48-ия час приемете антивирусни медикаменти, обикновено те прекъсват клиничната картина. В класическия случай обаче продължава около седмица. Ако до 4-ия или 5-ия ден вие не сте овладели температурата, кашлицата се задържа, главоболието, отпадналостта… Тогава вече трябва задължително преглед при лекар, подчерта главният държавен здравен инспектор.

От днес до 24 януари Смолян е в грипна епидемия. По думите на доц. Ангел Кунчев, Пловдив и Пазарджик вероятно са следващите две области, които ще обявят грипна епидемия.

Заболеваемостта към момента в област Хасково е 150 на 10 000 души, което е под епидемичния праг. Епидемичната стойност за региона е 244 на 10 000, обясни пред Етв д-р Снежана Иванова от Регионалната здравна инспекция. Очакванията са другата седмица заболеваемостта в региона да е още по-висока, но най-вероятно и тогава няма да се стигне до епидемични стойности.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук