Какви санкции очакват шофьорите-нарушители и за какво да внимават в съседните страни?

Какви санкции очакват шофьорите-нарушители пътувайки в съседните страни, за какво да внимават, когато преминават границите и какви пътни такси се събират? Отговори на тези и други въпроси потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна“ по Нова тв.

На път към Сърбия. Ако в населено място в западната ни съседка превишим скоростта повече от 70 км/ч, караме без фарове през нощта или дрегерът отчете повече от 2 промила алкохол, може да се озовем в затвора. По сръбските магистрали се измерва средна скорост. Ако между два пункта за събиране на тол такси тя преминава разрешените 120 км/ч, следва глоба около 1000 евро, която се плаща със следващата пътна такса. За шофьор без колан, с телефон в ръка или мръсни регистрационни табели – се дължат 85 евро. Пияните и тези без книжки могат да се разделят с 1000 евро…

По пътищата на Западна Европа трябва да бъдем внимателни за цивилни полицаи. Глоба може да дойде и без да са ни спирали. Санкцията, ако не се плати своевременно, излиза на следващо преминаване през границата. Караме ли чужда кола, трябва да имаме пълномощно, преведено на езика на всички страни, през които преминаваме.

В Гърция санкцията е 350 евро, за превишена скорост от 30 км. Пияните по гръцките пътища ги грози санкция от 350 до 700 евро и отнемане на книжката за 3 месеца. Свикналите да карат с антирадар в България по-добре да го оставят вкъщи, защото ако ви хванат с такъв, ще олекнете с 2000 евро, ще ви свалят и номерата за 2 месеца. За неправилно изпреварване и опасни маневри – до 700 евро достигат глобите. Завивайки на забранен обратен завой глобата е 200 евро. В Гърция избягвайте да пренасяте чужд багаж и превоз на непознати, защото законите срещу трафика на наркотици и хора са изключително строги… Трябва да се знае, че при заплащане на санкцията до 10 дни, се дължи половината от сумата.

Глобите за превишена скорост в Турция започват от скромните 200 лири, но за алкохол могат да достигнат до 1700. Минаването на червено, карането без колан и говоренето по телефон се наказва с 92 лири, а ако паркираме неправилно, ще трябва да платим 200 лири. Слушането на много висока музика се наказва с 92 лири. За всяко нарушение по турските пътища шофьорът губи между 5 и 20 точки, а при 100 – остава без книжка. При плащането на глобата до 15 дни, сумата намалява с 25%.

Таксата за преминаването на моста към Румъния е 4 лева. В северната ни съседка ограниченията за скорост са подобни на тези у нас. Хубаво е на първата бензиностанция шофьорът да си купи винетка. До Букурещ рядко се виждат патрули на полицията, не се разчита толкова на камерите за скорост, колкото на такива за следене на винетките.

На входовете и изходите на магистралите в Македония се дължи такса от 2 евро. За прввишена скорост таксите са между 45 и 300 евро, а почерпените се глобяват от 250 до 400 евро. За шофиране без фарове, с телефон в ръка или возене деца на предната седалка санкцията е 45 евро.

Още полезна информация и подробности за порядките по пътищата в чужбина, вижте във видеото – тук.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук