Какви заплати получават общинските съветници в Димитровград?

контакти

Различни мнения и различни твърдения има в общественото пространство за заплатите на общинските съветници в Димитровград. Според мнозина те са над 1000 лева за половин ден месечно, седене в залата. Според други – наполовина. Пак за половин ден седене. Каква е работата на общинските съветници и такава ли е, само, няма да разискваме. Всеки може да присъства на заседание в залата. Достъпът е публичен. Може да види и как работят комисиите, защото, освен на т. нар. сесии, местните парламентаристи участват и в постоянни, и във временни комисии.

Да погледнем заплатите. Наистина ли сумата на редови съветник надвишава 1000 лв.? И как се определя възнаграждението?

Започваме с уточнението, че цитираните данните са за мандат 2015 – 2019 г. и към момента. Предстои актуализиране на Правилника за дейността на ОбС за този мандат, в който може да настъпят промени.

Получаваните възнаграждения регулира Законът за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/. В чл. 34, ал. 2 е посочено, че общият размер на възнаграждението на общински съветник, за един месец, не може да бъде повече от 70% от средната брутна заплата за Общинската администрация в съответния месец.

На тази основа, в Правилника на димитровградския Местен парламент (мандат 2015 – 2019) е посочено, че общинският съветник получава възнаграждение за участието си в заседанията на ОбС и на неговите комисии, в размер на 100% от максимално допустимото по закон – чл. 21, т. е. 70% от средната брутна заплата за Общинската администрация за съответния месец.

Средната брутна заплата на Общинска администрация може да варира. Спрямо нея, през  януари тази година общински съветник е получил 580 лева – бруто. От февруари е отчетено увеличение за Общинска администрация и заплатата на съветника става 675 лева, март – 643, април – 637, май – 648 лв., бруто.

Средно месечно за 2019 г., един съветник е получавал по 650 лева брутна заплата, информират от счетоводния отдел на Община Димитровград. Това ще рече, че чисто, след удръжките, месечната заплата е около 500 лева – по-малко от минималната за страната – 560 лева.

С добавката, че 500-те лева се получават, ако съветникът не е пропуснал заседание на ОбС или на Постоянна комисия в която е. Според Правилника, ако не присъства на заседание – получава 50% по-малко от възнаграждението, освен ако не се дължи на здравословни причини. Още 20% по-малко коства и всяко неучастие в заседание на постоянна комисия.

Заплатата на председателя на Общинския съвет се определя по друг начин. Тя не може да надвишава 90 на сто от възнаграждението на кмета на общината, казва чл. 26 от ЗМСМА. А, ОбС в  Правилника си е решил председателят да получава максимално допустимото. На заседанието си през януари тази година гласуваната заплатата на кмета е 2500 лева, бруто. Това означава, че председателят получава месечно 2250 лева, т. е. с удръжките – 1500 лева.

Описаното може да остане в новия Правилник на ОбС, за мандат 2019 – 2023 г., който тепърва ще се приема. Но може да претърпи и корекции. За това допълнително ще информираме.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук