Каква ще е цената на водата в Димитровград през следващите две години?

Успяхме категорично да издействаме в следващите две години да има гратисен период за цената на водата в Димитровград и да не бъде вдигана шоково още от следващия месец. Едно от условията е Общинският съвет да финализира т. нар. консолидация и присъединяването на Димитровград към ВиК – Асоциацията да стане факт. Това е важно от гледна точка да има достъп до европейски средства и програми, което ще е възможно след финализирането на консолидацията в област Хасково. До броени дни трябва да бъде изготвено споразумението, което ще бъде предложено за одобрение от ОбС. През октомври се очаква извънредно негово заседание, на което най-вероятно ще присъства и регионалният министър Виолета Комитова, обобщи кметът на Димитровград Иво Димов, който в началото на тази седмица заедно с председателя на ОбС Гергана Кръстева участва в среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), по проблемите във ВиК сектора. Друго условие е цената на водата да се формира на база себестойност.

Приеха предложението. С други думи 2022-ра и 2023 г. ние да имаме възможност да плащаме различна цена от областния град, определена на себестойност. Себестойността се изчислява по таблица със съответните параметри на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според мен, тази себестойност може да бъде до около 2.6 лева, като това зависи от цената на тока, работната заплата… Фиксираме например цена от 2.6 лева за 2022 г., след това фиксираме за 2023 г.

През 2024 г. евентуално може да има изравняване. Няколко обаче са положителните неща, докато дойде този момент. Първо е гратисният период от две години. Второ – свидетели сме на опитите, включително в последното Народно събрание, да работи по темата за ВиК сектора. Има много промени, които трябва да станат и най-вероятно ще станат, като например проект на нов закон за ВиК, но изискват време и работещ Парламент. Възможно е и държавата да разреши на територията на една област да има повече от една ВиК асоциация, което по закон не е позволено към момента. Най-важното е, че ще имаме време, ако се наложи да предприемаме други действия, обясни Иво Димов.

Според кмета, който подчерта, че няма как цената на водата да не се актуализира и да остане 1.86 лева, разискваните предложения могат да създадат сравнително добър за Димитровград сценарий. Така ще бъде решен и проблемът с местното ВиК дружество, което е в много лошо финансово състояние и след няколко месеца може да изпадне в невъзможност да си плаща текущите разходи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук