Каква е избирателната активност на българите в Северна Македония?

Каква е избирателната активност на сънародниците ни в Северна Македония на изборите за български парламент на 11 юли? Въпросът е с повишена трудност. Трудно се отговаря и на въпроса колко са българите (имащи право на глас и не само) в съседната нам страна.

Фактите говорят, че шест изборни секции бяха разкрити на 11 юли – в Битоля, Кавадарци, Охрид, Скопие, Струмица и Щип, в които са гласували цели 633 българи. Цели, защото според преброяването през 2002 г., че са българи заявили 1417 души. Ако приемем, че броят се доближава до реалността, изводът е, че избирателната активност на 11 е била близо 45%.

В изчисленията обаче се намесват други данни, тъй като според различни твърдения, в периода след 2002 г. хиляди македонци са поискали и получили българско гражданство. Те варират от 60-70 дори над 100 хил. души. Ако приемем, че са около 70 000, тогава, сметката излиза друга, а именно, че избирателната активност е под процент.

Сред главните въпроси са колко от тези, да речем, 70 000 човека са си изкарали български паспорти, за да имат предимство в ЕС, колко от тях са го направили, защото имат българско самосъзнание, както и колко от гражданите на Северна Македония не искат да си признаят или са принудени да не си признаят, че се чувстват и са българи? Там, както и у нас наесен, предстои преброяване на населението…

Граждани, гражданки, македонци, албанци, турци, сърби, роми, власи, бошняци и всички други, които гласувахте на кристално чисти, честни, демократични и европейски избори…. Това бяха част от думите на президента Стево Пендаровски при полагането на клетва преди малко повече от две години като президент на Северна Македония. Той не спомена българите, слагайки ги в графата „и всички други“. Може и там да не ги е сложил, защото най-вероятно е отчел, че за малцинство няма как да се говори, след като българите са едва близо 1500.

Дали го осъзнава или не, историческо изказване преди ден направи северномакедонският премиер Зоран Заев. Той индиректно призна, като заяви, че все пак има българска етническа общност, която обаче ще бъде записана (призната) като такава в Конституцията, непосредствено преди присъединяването на Северна Македония към ЕС. Явно, македонските политичари ще играят с тази карта по пътя към присъединяването на страната в Европската унија.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук