КАЗАНДЖИИ БЛОКИРАХА ПЪТЯ ХАСКОВО – ДИМИТРОВГРАД

Собственици на ракиени казани от региона протестираха символично тази сутрин на разклона за село Добрич. За кратко те блокираха пътя Хасково – Димитровград. Така изразиха недоволството си от приетите на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Според промените, дестилация може да се извършва в казани, с обща вместимост до 500 литра. Последното означава, че ако в обекта има два казана по 500 литра, единият трябва да бъде отстранен. Можеш да имаш два по 250 литра, например, обясниха казанджии. Преди общата вместимост на казаните беше до 1000 литра.

Според тях, измененията целят обслужване на големите производители. От друга страна, ще увеличат нелегалното произодство.

Друга новост, срещу която протестират, е, че ракия ще може да се вари от 1 юли до 31 декември. През останалото време казанджиите, ако имат клиенти, трябва да уведомят изрично Агенция „Митници“. Запазва се количеството от 30 литра, което има право да произведе едно домакинство. До този литраж акцизът е 2,2 лева на литър, над него скача значително.

Ако не ни чуят, готови сме да се включим в национален протест, изразиха позиция недоволни.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук