КАДИР ИСОВ ПАТРОН НА ФОРУМ ЗА ТРАКИЙСКОТО РАЗОРЕНИЕ

Временният областен управител Кадир Исов ще бъде патрон на научна конференция на тема „100 години от разоряването и прогонването на българското население от Тракия и настаняване на бежанците в Хасковския регион“. Форумът е част от регионалните чествания по повод 100-годишнината от Балканската война. Организатори са Областна администрация, Тракийски научен институт, Тракийско дружество „Георги Сапунаров“, читалище „Заря“, регионално историческо дружество „Клокотница“.

Конференцията ще се проведе на 23 септември, от 14 часа, в зала „Марица“ на Областна администрация, информират от офиса на временния губернатор. Участие в нея ще вземат проф. Светозар Елдъров от Института по балканистика при БАН, д-р Ваня Стоянова от Тракийския научен институт, Стоян Райчевски, историците от региона д-р Красимира Узунова, ст. н.с. д-р Георги Граматиков, д-р Стефан Димитров и други изследователи.

Същият ден във фоайето на областна администрация ще бъде подредена фотоизложба с 15 документални снимки по темата. От 18:30 часа в читалище „Заря“ ще бъде открита гостуващата изложба „От киноцентъра до музейната витрина“. Тя включва реквизит и снимки от създаването на филма „Капитан Петко войвода“. В 19 часа пред читалището концерт ще изнесе ансамбъл „Китна Тракия“.

През следващите два дни – 24 и 25 септември, проявите продължават с кръгли маси в четири общини. На тях историците ще представят научните си разработки и ще дискутират с гражданите. Първата кръгла маса ще се проведе в Ивайловград на 24 септември, от 10:30 часа, в читалище „Пробуда“, а в 16 часа на същия ден историците ще разговарят с жителите на Маджарово в заседателната зала на общината. На следващия ден – в Тополовград, 10.30 часа, в читалище „Св.св. Кирил и Методий“, както и в Свиленград, от 16 часа, в залата на общината.

9500 лв. са осигурените от държавния бюджет средства за отбелязване на годишнината, уточняват от областната администрация. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук