ЙОРДАНОВДЕН: 27 – ЗА КРЪСТА И НА ХОРО В МАРИЦА

Йордановден
контакти

27 куражлии скочиха през 2013 г. в ледените води на река Марица на Йордановден, за да хванат кръста. Бройката е рекорд за Димитровград. За предходната година се хвърлиха 16, а през 2011 г. – 17. Последвалото мъжко хоро пък беше нещо, което публиката видя за първи път.

Организаторите обявиха, че записването е до 4 януари, като до тази дата желаещите бяха само 8. Това доведе до удължаване на срока, имаше смелчаци, които се записваха до последния момент.

За втора година Христовото разпятие хвана Димитър Даневски. Същото той направи и на Богоявление през 2011 г. Тогава беше само на 18 години, навършил пълнолетие дни преди 6 януари. Участва и година по-късно, но тогава късметът не беше с него. Като победител, той получи от кмета Иво Димов ритуална пита и вино, типични за празника.

Вече се превръща в традиция на Богоявление край Марица да се извършват кръщенки. Тази година архиерейският наместник отец Георги Тодев кръсти 8-годишния Калоян и 25-годишната Мария, потапяйки ги в ледените води. Две деца приеха православната вяра на същото място през миналата година.

Програмата за празника започна в 8 часа на 6 януари в църквата с Утринна със Златоустова литургия. В 11:30 часа Литийно шествие се отправи до брега на реката, където в 12 часа ще се осъществи ритуал по освещаване на кръста, водата и миряните.

Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук