ЙОГА-ХУДОЖНИК РЕДИ КАРТИНИ В ИНДИЯ

контакти

Своя самостоятелна изложба реализира в Индия димитровградската художничка Даниела Русева. Това тя направи през периода февруари – март. По същото време съчетава обучението по йога, вземайки сертификат, който и дава право да преподава. Прави го в Лятната академия по изкуствата. Завършва обучението при Шри Раджа Кришна, намиращ се в щата Керала, Тополока център, град Тривандрум.

За Индия заминава с 5 картини. Там през периода успява да създаде още 23 пастелни творби с флорални мотиви. Изложбата продължила два месеца в частната LA Gallery 360.  Даниела Русева успяла да продаде няколко от платната, като останалите са все още на място. Намерението и е скоро пак да пътува за Индия, най-вероятно по Коледа. Амбицията и е да реализира втора изложба, този път в държавна галерия. Пак смята да вземе някои картини, но повечето ще сътвори в Индия. Нейният приятел е индиец и той и помага в реализацията на начинанията. Нашенката рисува с масло и пастели.

[pullquote_left]ТВОРЦИТЕ В ДИМИТРОВГРАД НЕ НАМИРАТ ПОЛЕ ЗА ИЗЯВА[/pullquote_left]

Винаги съм искала да отида в Индия. Основната ми цел бе да се занимавам с йога, получи се и изложба. Не съм имала и нямам желание да се занимавам в Димитровград. Тук никой не оценява какво правиш. Организирахме безплатни занимания по йога. Никой не дойде, а бях изпратила покани. В Димитровград никога не съм се чувствала щастлива. В София се чувствам добре. Ако го направя там, знаеш ли колко хора ще дойдат!? Пътят е да си намериш хоби, дори за час. Тук хората не го правят. Творците в Димитровград не могат да намерят поле за изява. Правила съм общи изложби, но първата ми самостоятелна се оказа на друго място, продължава тя.

Според нея, йогата не е спорт, а начин на живот. Тя се занимава с Хата йога, включваща двигателни упражнения /асани/, дихателни /пранаяма/, медитация. Дихателните определя като най-важни, защото така се акумулира енергия в тялото, т. нар. „прана“ – навсякъде около нас. В личен аспект заниманията и дават повече увереност и търпение, премахват стреса, избистрят ума…

[pullquote_right]ЙОГАТА НЯМА ОБЩО С РЕЛИГИЯТА. АЗ СЪМ ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЯНКА[/pullquote_right]

За мен йогата няма общо с религията. Има случаи на мантри /повтарящи се песенни слова/, които клонят към религиозното течение, но те са различни. Аз съм в началото на обучението си. Ако много се задълбоча, не знам какво ще стане. В йогата един процент е знания, останалото – практика. Аз съм православна християнка – вярвам в Бог. Това не ми пречи като съм в Индия да ходя във всякакви храмове, казва още тя.

Даниела Русева е родена в Димитровград. Средното си образование завършва в СОУ „Васил Левски“. Докато е там, от 7 до 12 клас, учи способите на рисуването при Петко Чурчулиев. Пробва с  висше, но се отказва, за което не съжалява. Практикува суровоядство – необработени термично растителни храни. Определя йогата като нов път в развитието си. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук