И ВАС КАЗА „НЕ” НА „ДА ЗА ДИМИТРОВГРАД”

newbeautyСлед Административен съд – Хасково и Върховният административен съд /ВАС/ се произнесе за неоснователност на жалбата на Коалиция „Да за Димитровград” срещу резултатите, обявени от Общинската избирателна комисия /ОИК/ с Решение № 320 от 26 октомври 2015 г. за избор на местни парламентаристи.  Становището на Коалицията тогава бе, че заради опорочените резултати от избора на 25 октомври 2015 г., тя получава по-малък брой мандати в Общинския съвет. Изтъкваха се и констатации за груби нарушения в публикуваните отчети от Секционните избирателни комисии /СИК/. С жалба в ОИК, „Да за Димитровград” настоя за ново преброяване на бюлетините. То обаче бе отхвърлено от АСХ, с решение № 305 от 18 ноември 2015 г.

Считайки го за неправилно, от Коалицията са се обърнали и към ВАС, с твърдение, че, ако резултатите са били действително отчетени от ОИК, „Да за Димитровград” би получила повече действителни гласове, респективно, още един мандат в местния парламент.

На касационната жалба е реагирала Общинската избирателна комисия, с молба тя да бъде оставена без уважение, а решението на Административен съд – Хасково, като правилно и законосъобразно, да бъде потвърдено.

В крайна сметка тричленен състав на ВАС – Четвърто отделение, намира, че коалиционната касационна жалба е процесуално допустима, но разгледана по същество се явява неоснователна. Твърдение, което съдиите обстойно мотивират, постановявайки, в крайна сметка на 27 януари, че решение № 305 от 18.11.2015 г. на Административен съд – Хасково, постановено по административно дело № 556/2015 г. остава в сила и не подлежи на отмяна.
olea-625-50 ban

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук