И БЪЛГАРИЯ ПРИЗНА МАСОВОТО ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА АРМЕНЦИТЕ

контакти

През годините много държави признаха геноцида над арменците, станал преди 100 години. Към тях днес се присъедини и България. Народното събрание прие декларация, с която се признава масовото изтребление над арменския народ от страна на Османската империя, в периода 1915 – 1922 г. Обявява се и 24 април за ден на възпоменание на неговите жертви.

157 народни представители подкрепиха декларацията, 37, само от ДПС, се обявиха против, нито един не се въздържа при гласуването. В декларацията, вместо „геноцид“ е записано „масово изтребление“. Казано е още, че България разграничава историческото наследство на Османската империя и наследството на Република Турция и приветства диалог между Турция и Армения за окончателен ангажимент към историческата истина.

Предстои да се види реакцията на турската държава. Тя не закъсня тези дни по друг повод, свързан арменския геноцид, макар и на местно ниво. Община Одрин замрази отношенията си с община Хасково, заради преименуването на едни от хасковските паркове на „Арменци“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук