ИСТОРИЧЕСКИ РОМАН: МНОГО ФАКТОРИ СА ДОВЕЛИ ДО ОСВОБОЖДЕНИЕТО

Медальонът Галина Златарева
контакти

[quote]ГАЛИНА ЗЛАТАРЕВА ПРЕДСТАВИ КНИГИ ЗА БЕНКОВСКИ И ЛЕВСКИ[/quote]

Много са факторите, който са довели до окончателното Освобождение на България през по-миналия век. Изследвах различни сфери, за да получа отговори на въпроси, свързани с революционните борби, Априлското въстание, Освободителната война. Това каза Галина Златарева при премиерата на двутомника „Медальонът“, чиито автор е, вчера в Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

В един момент излязох от клишето, в което бях обучавана през годините. Задавах си въпроси за Ботев, Левски, Бенковски…Насочих се към Гаврил Хлътев, както е известен Георги Бенковски. Той е бил в руслото на търговията. Какво го е накарало да остави тази печеливша дейност и да отиде в Румъния, Букурещ? Нещо се е случило, не става току така. За да си отговоря, две-три години буквално се зарових в документи и книжа. Мислех, че няма да има пълнота, ако обърна внимание само на българската действителност. Опитах се да видя и силите, движещи останалия свят, допълни авторката.

Дошлите в библиотеката имаха възможност да си купят историческия роман на по-ниска цена. Същото се отнасяше и за публицистиката „Васил Левски: Заблуди и истини“, отново с автор Галина Златарева, чиято премиера също се състоя вчера.

Специално за „Медальонът“ временният директор на библиотеката Петко Каневски каза, че той е на разположение на читателите във фонда. Информира, че до този момент е взет от 65 димитровградчани. Произведението е цялостен прочит на българските революционни борби, насред световните събития от края на XIX век, в което минало и съвремие се сливат. Разказът тече в няколко посоки. В едната се проследява живота и делото на копривщенеца. В другата се разглеждат висшите европейски кръгове. Последната линия обхваща съвремието и съдбата на един американец, чиито живот се обвързва с тайнствен златен медальон.  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук