Истина или легенда е възкръсването на Исус, след разпятието и смъртта му на кръста?

контакти

Последните дни от живота на Спасителя са през Страстната седмица. Различни са открояващите се и важни моменти в отделните дни, но най-значими са Велики петък, когато е разпнат Исус, последвано от погребението му на Велика събота, слизането му в царството на тъмнината, за да го победи, последвано от Възкресението на Сина Божи Исус Христос, в неделя. Накратко, това е християнската гледна точка за събитията, предшестващи Великден.

Истина или легенда обаче, е възкръсването на Исус, след разпятието и смъртта му на кръста? През вековете догадки са правели не едно и две духовни лица, историци, любители на темата… В наше време към тях добавяме и изкуствените интелекти, които все повече се усъвършенстват в даваната информация. Въпроса зададохме на изкуствения интелект ChatGPT. Ето какво каза:

Въпросът за възкръсването на Исус Христос е обект на религиозно и историческо изучаване. Различните християнски догмати и течения имат различни тълкувания за възкръсването на Исус. Според християнската вяра, Исус Христос беше разпнат и умрял на кръст, но на третия ден след смъртта си беше възкресен от мъртвите. Това се смята за основна доктрина в християнството. От историческа гледна точка, възкръсването на Исус не може да бъде доказано или опровергано, защото не съществуват научни методи за потвърждаване или отхвърляне на религиозни събития. Някои историци приемат, че Исус Христос беше историческа фигура, която е била разпната и умряла на кръст, но не може да се докаже или отхвърли възкръсването му. Крайният избор за това, как да се тълкува възкръсването на Исус, е на личното вярване и интерпретация на всеки човек.

Две неща правят впечатление в отговора. Първото е, че в определени моменти ChatGPT отговаря така, сякаш е бил очевидец – Исус Христос беше разпнат… беше възкресен от мъртвите… Исус Христос беше историческа фигура…, макар да посочва, че така е според християнската и на историци гледни точки.  Това, изглежда, не е толкова далеч от истината, тъй като изкуственият интелект черпи информация от виртуалния свят, в който времевите периоди нямат значение, т. е. информацията е на едно място. Второто е, че и изкуственият интелект отчита съществуването на вяра, например. Може би именно в  личното вярване и интерпретация на всеки човек се крият отговорите на зададения въпрос.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук