ИСКАТ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ В ДИМИТРОВГРАД

контакти

Твърдо съм убеден, че ако намиращият се в София Паметник на съветската армия бъде демонтиран, най-подходящото за него място е Димитровград. Това заявява в докладна председателят на Общинския съвет Стефан Димитров.

През октомври 2008 г. ОбС даде съгласие за обособяване в Димитровград на Алея на монументалното изкуство, която да събере скулптури от втората половина на миналия век, свързани с лица и събития от същия период. В тази връзка намерението бе да се изпратят искания до различни общини в България, които могат да предоставят скулптури, подходящи за Алеята.

Напоследък все по-често в София се зараждат нови граждански инициативи за премахване на Паметника на съветската армия. Преди броени дни той отново бе изписан с цветен спрей. Наша проверка установи, че съществува решение на Столичен Общински съвет от 1993 г. за провеждане на необходимите процедури за демонтаж на скулптурните фигури и барелефи от Паметника на съветската армия, но към момента все още не е изпълнено. Изпратих писма до Столична община, до министъра на културата, до председателя на Народно събрание на Република България и до министър-председателя с искане Община Димитровград да придобие собственост върху Паметника на съветската армия, при евентуалното му демонтиране, с цел превръщането му в част от Алея на монументалното изкуство в Димитровград, пише в обосновката Димитров.

В решението към докладната от Общинския съвет се иска съгласие за придобиване от Столична община на монумента, при евентуално демонтиране. Тя трябва да бъде разгледана на Председателки съвет утре, който да реши дали точката да влезе в дневния ред за разглеждане на сесията, която ще се състои на 30 април.

Димитровград иска Паметника на съветската армия за втори път. Подобно искане Димитров бе направил още през 2011 г., когато беше кмет. Оттогава досега, обаче, развитие по темата няма.

baner-wid

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук