ИСКАТ НОВОТО ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ДА СТАНЕ С РЕГИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ

контакти

Това, което обмисляме, е новата Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ да заработи в рамките на определена 4-годишна програма. На първо място, училището трябва да стане едно от добрите, но и големите в областта и региона, коментира на пресконференция председателят на Общински съвет Димитровград – Стефан Димитров. Тя бе по повод сливането на Химията и Минния, както писахме.

Няколко са коментираните специалности, които имат бъдеще. От ПГ „Капитан Петко войвода“ трябва да бъдат запазени две – електрообзавеждане и топлотехника. Други запазени трябва да бъдат технологичен и микробиологичен контрол, технология на фармацевтичната и парфюмерийна продукция, автоматизация на непрекъснатите производства. Коментира се да бъдат направени и следните паралелки – машини и съоръжения в химическата и харителновкусовата промишленост и текстилна индустрия, като могат да бъдат направени и смесени. Още – конструране и моделиране на облеклата от текстил.

За изпълнението на програмата трябват средства за модернизиране на техническата база по специалности, за интерактивни кабинети, осигуряване на 200 места за настаняване в общежития и т. н. В следващите години трябва да се инвестират около 3 млн. лв, изчисли Димитров. Според него, те могат да бъдат заделяни от оперативните програми. Макар училището да не е общинско, смятам, че общински е ангажиментът това да се случи, коментира председателят на ОбС.

Почти е ясен кой ще бъде новият директор на професионалното училище, но не е моя работа да го коментирам. Това ще стане ясно, след датата за обжалване. Независимо кой е, трябва да се застане зад него, без да се намесва политиката, каза още Димитров. По думите му на срещата преди дни се е стигнало до становище, че няма логика заповедта на министъра за сливането да бъде обжалвана. Участниците са решили, че обединяването е начин за запазване на професионалното обучение.

Новият директор ще има грижата за пренасянето на част от материалната база, която може да се използва. Ще има и възможност за ползване на оборудването също така в самата сграда на сегашната ПГ. Междувременно, училищните синдикати са поискали среща с министъра на образованието, като настояват да бъдат включени в комисия по инвентаризацията и прехвърляне на материалните активи.

Заповедта на министъра е от 11 юли. Тече 14-дневен срок за обжалване. След тази дата ще стане ясно кой ще бъде новия директор. Ние не можем да кажем. Нямаме яснота дали назначението ще стане с конкурс или директно със заповед, коментираха от Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ – Хасково.

ЕТ „Тери Стил“  – Димитровград търси шивачки с умения за работа на права и покривна машини, оверлог. Справки на телефони: 0887/237 173 и 0887/517 347

office2 ban

 

olea-625-50 ban



Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук