ИСКАТ ЗАВИШАВАНЕ 10 ПЪТИ НА МИНИМАЛНИТЕ САНКЦИИ ЗА ЕРП-АТА

Извънредно заседание на комисията по енергетика в Народното събрание свиква утре нейният председател Делян Добрев. От енергоразпределителните дружества /ЕРП/ той ще поиска конкретни данни за всички случаи на двойни фактури във Варна. Това стана ясно от пресконференция, която той даде в Хасково. По думите му има информация за 66 хиляди абоната на “Енерго про”, има слухове за подобни случаи и на абонати на ЧЕЗ. Ще бъдем безкомпромисни в това отношение и няма да позволим да се повтарят ситуации подобни на тези от 2012 г., каза Добрев.

По думите му между първо и второ четене в Народното събрание на Закона за енергетиката се обмисля многократно завишаване на санкциите за неспазване на наредбите от страна на ЕРП-ата. В случая с “Енерго про” формално може би наредбите са спазени, но на практика хората ще трябва да платят две сметки в едни месец. Сега санкциите са  от 20 хил. лв. до 1 млн. лв., подчерта Добрев. Според него, не е допустимо за този случай санкцията да е 20 хил. лв. Предложението му е минималната глоба да стане 200 хил. лв.

Председателят на енергийната комисия счита, че сегашните проблеми идват заради липсата на достатъчно инвестиции. Ако доставчиците въведат дистанционното отчитане в точен ден и час, това ще ограничи разходите. Ако питате ЕРП-тата, обаче, защо това не се прави, те ще отговорят, че регулаторът не одобрява такива разходи, допълни Добрев. От пресконференцията стана ясно, че първенец в системата е EVN с 20 % дистанционни уреди за отчитане.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук