Иран отказа достъп на правителствения самолет с премиера Борисов

Два дни, след като отбелязахме 120 години дипломатически отношения с Иран, Ислямската република отказа достъп до въздушното си пространство на българския правителствен самолет с премиера Бойко Борисов и водената от него делегация на борда. Заради отказа на Иран правителственият самолет е прелетял над Ирак, пише „Дарик“.

Самолетът „Еърбъс“ на Авиоотряд 28, с който премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха на официална визита в Саудитска Арабия, не е бил допуснат да прелети над територията на Иран вечерта на 28 ноември. Затова се наложило да премине над територията на Ирак.

От правителствената пресслужба съобщиха, че полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес във Външно министерство в София е извикан временно управляващият Иранското посолство у нас.

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева:

„За всеки самолет с български министър-председател или президент се получава предварително разрешение за прелитане на територията на държавите, през които е необходимо, така че ние такова разрешение на Авиотряд 28 за прелитане над територията на Иран имаме, официално издадено е и за отиване, и за връщане“, посочи Захариева.

„В случая тогава, когато самолетът навлиза на територията на територията на страната, е помолен да напусне. Връщаме се през Турция. Бързо получаваме разрешение през Ирак. Така стигаме до Саудитска Арабия през Ирак чрез разрешение и със съдействието на турските въздушни линии. Веднага, след като кацнахме, нашият посланик в Иран се свърза с дежурния в тяхното министерство, който обяснил, че не е знаел, че в този самолет е българският министър-председател, но тъй като е имало леко отклонение от маршрута, затова са помолили самолета да напусне територията. По наша информация това не е така. В 11:00 ч. в нашето Министерство на външните работи е повикан временно управляващият Иранското посолство в България, за да изясним ситуацията“, допълни още Захариева.

В българската правителствена делегация, която е на тридневно официално посещение в Саудитска Арабия, премиера Борисов придружават вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на туризма Николина Ангелкова.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук