ИПИ: По-висока заетост при жените, но по-ниско заплащане

КНСБ: По-силно засегнати от кризата са и от риск от бедност

контакти

Заетостта при жените е по-висока отколкото при мъжете, но заплащането продължава да е по-ниско, въпреки че разликата се стопява през последните години. Такива са част от изводите в ново изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Преброяването на населението от 2021 г. показа, че 2,9 млн. от общо 5,6 млн. души над 15-годишна възраст полагат или предлагат труд (работната сила). Делът на мъжете е значително по-висок – 57,1%, докато този на жените е 48,8 на сто.

Въпреки че по-малка част от жените са икономически активни, делът на заетите от тях е по-висок, а на безработните – по-нисък. През 2021 г. делът на заетите жени в работната сила е 90,7% (спрямо 89,5% при мъжете), а безработните – 9,3% (спрямо 10,5% мъжете), посочват от ИПИ.

Разликата в заплащането между половете към декември 2022 година е 15,5% в полза на мъжете. Жените са по-силно засегнати от кризата, като рискът от бедност при тях е по-голям, коментират от КНСБ на национална конференция за равнопоставеност между половоте, по повод 8 март – Международен ден на жената.

Снимка: pixabayПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук