ИНФАРКТ УБИ СЕРИЕН УБИЕЦ В ЗАТВОРА

[quote]МОМАТА ИЗЛЕЖАВАЛ 4 ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ ЗА УБИЙСТВА[/quote]

Серийният убиец от Хасково Недялко Димитров – Момата умря от инфаркт. 50-годишният сеяч на смърт е издъхнал в Университетската болница в Стара Загора през нощта срещу сряда. След престой при усилено строг режим в пазарджишкия затвор, от няколко години Момата е в старозагорска килия. Той излежава 4 доживотни присъди за убийства.

Дежурните надзиратели разбрали, че Момата има здравословен проблем в килията си и веднага извикали линейка от Спешния център в Стара Загора. Медиците установили инфаркт и хоспитализирали затворника. Той се преселил в отвъдното, докато докторите се опитали да му поставят стенд.

В началото на 2014 г. рецидивистът негодуваше, че е осъден на доживотен затвор без право на замяна. Според него присъдата му би трябвало да бъде максимум по 15 г. на труп. „Ако имаше смъртно наказание, нямаше да убивам, а само да режа крака и да вадя очи“, рече Момата в телевизионен ефир и сетне добави: „Е..ал съм ги и боклуците, ще ги трепя и излежа, ако ще съм до края на живота си в килията – по-добре е да има смъртно наказание и да ме утрепят!“

Зловещите дела на Недялко Момата започнаха да се разплитат след двойния разстрел на семейство Бейтула и Неврие Махмуд в Димитровград. На 1 декември 2008 година привечер компания от петима пие кафе в местния бар „Спейс“. Единият от събеседниците, 28-годишният тогава Иво Нинчев – Дебелия, напуска бистрото крайно уплашен и звъни в местното РПУ. „Искат да ме убиват“, заявява обърканият и паникьосан млад мъж пред криминалистите.

В оредялата с един компания са Недялко Димитров – Момата, 19-годишният му интимен приятел Петър Атанасов – Пепи, 29-годишният Диян Кирев и 40-годишният Тодор Кръстев – Шопа. Следва изходящо повикване от телефон 0889218170. Момата започва да говори с 29-годишния Бейтула Махмуд.

След излизането си от затвора на 18 юли 2008-а Тодор Шопа свързва Бейтула с Недялко, а той му помага да продаде 3 автомобила. „Обещах му, че мога да му намеря фалшиви евро, лични карти и шофьорски книжки и пистолет. Дължеше ми 4800 лева, уговорихме се да отида да си ги взема“, разказва по-късно Сеяча на смърт пред разследващите. В 10,30 часа вечерта групата от „Спейс“ паркира пред дома на Бейтула с „Мерцедес”-а на Нинчев.

Малко по-късно с „Мицубиши” пристига и бъдещата жертва със съпругата си, 19-годишната Неврие. На входа на апартамента на първия етаж е вързана коза за идващия Курбан Байрам. В предверието на жилището Недялко и Бейтула започват да се карат. В джоба си Момата държи 7,65 милиметров „Браунинг“ със зареден пълнител и патрон в цевта. Според балистичната експертиза извършителят вади оръжието със саморъчно изработен заглушител и гръмва от упор в лявото слепоочие Махмуд.

След шума Неврие отворила вратата на спалнята и се развикала. Скочила на леглото и се завила през глава. „Тя просто попадна на неподходящото място. Започна да вика, затова я убих.. После се чудех дали да взема златото, което беше по Бейтула, за да го продам, но се отказах и си тръгнах“, разказва убиецът с ледено спокойствие пред разследващите и в съдебната зала. Бейтула издъхва на място, а жена му 3 дни по-късно в пловдивската неврохургия.

След двойната екзекуция на младото семейство, Момата се изнася до димитровградското село Скобелево. Там той и любовникът му Пепи слизат, за да провървят 12 километра до Чирпан, откъдето се качват на влака до Стара Загора. По клетката на мобилния оператор те са локализирани в града на липите и закопчани на следващия ден при авера на Момата Николай Иванов – Кольо Лъжеца. Любовниците вече са си купили билети за Варна, където трябвало да се видят със Стоян Петров. Серийният убиец се познава с жителя на морската столица от началото на 2004 година, когато той му подава информация за богата жена в село Аврен. Килърът и съучастникът му Владимир Грозев нападнали жената, завързали я и след принуда и отнели сума между 4000 и 5000 лева. Връзката с Петров се задействала и след излизането от затвора на момата през лятото на 2008-а. Тогава той отива първо при Стоян. Варненецът е замесен в отвличането и убийството на бургаския бизнесмен и собственик на фирма „Гранити” Стоян Стоянов. Физическите екзекутори на Стоянов са Манол Хаджиев-Индианеца и Златко Калайджиев. „Манол Индианеца много се разприказва за милионера”, казал Стоян Петров на родния Чикатило и го наема да очисти Хаджиев и Калайджиев. Петров заблудил по телефона Индианеца, че има обект за свитване. Срещата с Недялко Момата била в село Казашка река. Хаджиев пристигнал с астрата на любовницата си Неджие Хасан Хюсеин от бургаското село Трънак.

Ползвана информация: haskovo.marica.bg

Снимка: dailypress.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук