ИНТЕРНЕТ РАЗТРОЕН ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ВДРУГИДЕН

Разтроен, буквално, за прогнозираното от сеизмолог в Българската академия на науките /БАН/ земетресение се оказва тези дни интернет. В мрежата изобилстват мнения „за” и „против” достоверността на подобно допускане. Има и такива, които призовават да не се спекулира със страховете на хората, а и други, теглещи чистосърдечна благословия на коментатори и коментирани.

Има голяма опасност силно земетресение да удари България на 22-23 август. Това прогнозира изтъкнатият физик проф. Страшимир Мавродиев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН,  извести вчера агенция ПИК. Според информацията, ученият отказва да конкретизира нещата без задълбочен анализ, за какъвто няма условия. „Но според статистиката сега територията на България е в район със засилена сеизмичност – това означава, че има вероятност за силно земетресение“, цитиран е в текста Страшимир Мавродиев.

Чрез ПИК, физикът дава и съвет към гражданите предварително да се подготвят за труса. „За да се пазят, трябва да си проверят къщите за сеизмоустойчивост, да проверят за падащи предмети, да си приготвят авариен запас от дрехи, фенерче, вода, да не си оставят колите до стени, които може да паднат“, обясниява експертът по сеизмология.

Според Мавродиев, учените в Армения след най-силното земетресение там са написали и специална книга за действия при трусове. „Има такива книги след случилото се в Армения силно земетресение, автори на които са колеги от колектива ми. Отдавна предлагам на властите да се организират такива лекции“, обясни той за евентуално предотвратяване на щети, с каквито се сблъскаха жителите на Перник след последния трус, завършва „топ-новината” си ПИК.

Отзвукът сред читателите може да видите тук:  http://pik.bg. Въпреки че далеч не е цялостен, тъй като и други електронни издания, се позоваха на  написаното в понеделник.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук