Институции и граждани обсъждаха мерки за подобряване на въздуха в Димитровград

Институции и граждани обсъждаха краткосрочни мерки за решаване на проблема с влошеното качество на атмосферния въздух в Димитровград. Сред темите бе и и актуализираното комплексно разрешително на ТЕЦ „Марица 3“, което в момента се обжалва в съда от гражданската инициатива „Дишай, Димитровград!“, съобщават от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ).

В срещата участваха областния управител на Хасково Минко Ангелов, зам.-областният управител Виолета Желева, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) Росица Карамфилова и част от нейния екип, директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково Наталия Пачеманова, представители от ТЕЦ „Марица- 3“, Община Димитровград, „Дишай, Димитровград!“, неправителствената екологична организация „Грийнпийс“ и експерти по опазване чистотата на атмосферния въздух.

ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград възобнови дейността си през май тази година, а на 4 декември временно спря работа до отстраняване на технологични проблеми, за което ръководството на дружеството уведоми официално РИОСВ – Хасково.

„При всеки получен сигнал за замърсяване на въздуха в Димитровград ние веднага реагираме и до 15 минути сме там.“, отбеляза директорът на РИОСВ Хасково инж. Наталия Пачеманова, след което насочи разговора в три основни направления – какво е свършила и какви са били реакциите на РИОСВ – Хасково, работата на Автоматичната измервателна станция (АИС) в Димитровград и обжалваното актуализирано Комплексно разрешително. Тя уточни, че във всеки един момент РИОСВ – Хасково разполага с данните от АИС за всеки един от проследяваните замърсители. Както и че в актуализираното Комплексно разрешително са заложени много по-строги мерки в съответствие с европейското екологично законодателство.

На 7 декември се проведе среща между министъра на околната среда и водите Асен Личев, директора на РИОСВ – Хасково Наталия Пачеманова и заместник-областния управител на Хасково Виолета Желева, по време на която бяха поставени на обсъждане обстоятелствата, свързани с комплексното разрешително на  ТЕЦ „Марица 3“ АД. Дейността на централата е разрешена при спазване на условията в издаденото Комплексно разрешително № 41-Н1-И0-А1/2016 г. На 26 октомври т.г. на „ТЕЦ Марица 3“ АД е издадено актуализирано комплексно разрешително от директора на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) с цел съобразяване на условията му с най-добрите налични техники за големи горивни инсталации. С него агенцията налага много по-строги условия за работа на централата в съответствие с по-високите изисквания на европейското и националното законодателство. В момента разрешителното се обжалва, като това не спира работата на предприятието, а спира действието на актуализираното разрешително и реално блокира въвеждането на по-строги условия. Така до 4 декември предприятието е работило при изискванията на старото комплексно разрешително от 2016 г., спазвайки по-ниски норми от въведените през октомври 2021 г.

„Всички сме за по-чиста околна среда.“, каза изпълнителният директор на ИАОС Росица Карамфилова, като посочи, че актуализираното комплексно разрешително е с по-строги норми в съответствие с европейското и българското законодателство, които трябва да бъдат изпълнени от ТЕЦ-а. Съмненията на представителите от „Дишай, Димитровград!“ относно коректното измерване на замърсителите на атмосферния въздух от Автоматичната измервателна станция „Раковски“ в Димитровград категорично бяха опровергани от г-жа Карамфилова. Тя обясни, че мястото на всяка автоматична измервателна станция е строго регламентирано, съгласно нормативната уредба.

Представителите от ТЕЦ „Марица 3“ обясниха, че са преустановили работа поради планов ремонт, след който се надяват, че ще изпълнят част от изискванията. Също така отхвърлиха обвиненията, че те са основен замърсител на Димитровград, като посочиха, че освен емисиите от топлоцентралата, принос за формирането на наднормени стойности на серен диоксид имат и емисиите от битовия сектор и транспорта, като при определени метеорологични условия (преобладаваща посока на вятъра от север-изток) е възможен пренос на емисии и от енергиен комплекс „Марица Изток“. ТЕЦ-ът е закупил и предоставил на Общината две станции, които не са показали различни данни от тези на АИС.

От „Дишай, Димитровград“ поискаха съвместна проверка с РИОСВ и техен външен експерт в ТЕЦ-а. В отговор от централата отказаха външен експерт да влиза и да проверява заедно с държавния контролен орган, но изразиха готовност да допуснат група от граждани и журналисти, поясняват от РИОСВ.

Снимки: Областна администрация – ХасковоПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук