Институциите: При високи температури стопаните да не чистят пасища с тежка техника

Нарушителите – единици, но голям горски пожар носи загуби за всички

Земеделските стопани по регламент трябва до края на юни да са почистили пасищата си от храсти и растителност. Не е редно сега, при тези високи температури, да влизат с тежка техника да чистят. Значителен процент от големите пожари, които водят до необратими щети, се предизвикват именно при почистване на пасища. Не всички стопани са недобросъвестни. Напротив, нарушителите се броят на пръсти, но е важно и те да разберат, че един голям горски пожар носи загуби за всички.

Това бе коментирано на работна среща, проведена от областния управител на Хасково Станислав Дечев, с ръководителите на институциите, имащи пряко отношение към предотвратяването и справянето с пожари в региона. В нея участваха директорите на Областната дирекция МВР Хасково Ангел Цанков, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /РДПБЗН/ Николай Вълчев, гл. инспектор Димитър Колев от РДПБЗН, директорът на Държавно горско стопанство – Хасково Любомир Илиев, Областна дирекция на  Държавен фонд „Земеделие“ Динко Господинов и началник отдел във фонда Калин Йорданов, майор Пламен Кирилов – заместник-командирът на  Военно формирование 52 740.

При възникване на пожар всички знаем задълженията си и миналото лято показахме, че работим в синхрон. Въпросът сега е да предприемем допълнителни мерки, чрез които да не допуснем такава кризисна ситуация, както през лятото на 2016 година, заяви Станислав Дечев.

Всички институции, според правомощията си, трябва да се ангажират с превенцията на пожарите, бе коментирано на срещата. Участниците в нея се обединиха около позицията, че всеки кмет на населено място трябва да уведоми хората за опасността от пожари и да поддържа връзка със земеделските стопани в селото. Същото трябва да направят кметовете на общини.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук