Инспекцията по труда започва засилен контрол, след края на извънредното положение

контакти

С постепенното възстановяване на икономическата дейност в страната, след края на извънредното положение, дирекция „Инспекция по труда“ – Хасково започва засилен контрол, съобщават оттам.

При проверките ще се акцентира върху законосъобразното наемане на работна сила, редовно изплащане на възнагражденията, спазване на разпоредбите по безопасност и здраве при работа, в това число и противоепидемичните мерки.

Засилен контрол ще се осъществява в ресторантьорството и хотелиерството, в строителството и селското стопанство, които са рискови по отношение прилагане на форми на недеклариран труд. При строително-монтажните работи, поради естеството на работата, има и повишен риск за безопасността и здравето на работещите.

От Инспекцията напомнят на работодателите, че не могат да допускат до работните места работници и служители без с тях да има сключен и регистриран в НАП писмен трудов договор.

Земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да се възползват от наемането на работници по силата на еднодневни трудови договори и на двата вида многодневни договори. Единият вид от тях – до 120 дни, е само за наемане на дълготрайно безработни с право на социални помощи. Независимо по силата на кой трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа ще бъдат наети, работещите не губят право на социално подпомагане и не се налага да полагат общественополезен труд. Създадена е възможност и трите вида договори да бъдат предоставени онлайн. Помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда“, могат да демонстрират на земеделските стопани и тютюнопроизводители как да ползват системата.

На сайта на Инспекцията е създадена специална рубрика, в която се публикуват полезни материали, указания и препоръки за работодателите във връзка с мерките, които трябва да предприемат за превенция на разпространението на коронавируса.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук