Иноватор официално се отказа от предложение за роботизирано производство и беритба на плодове. Защо?

Иноватор от Димитровград официално се отказа от предложение за роботизирано производство и беритба на плодове, селективна беритба и доставка по предназначение, чрез интегрирани комплекси. Заявлението за отказ Марин Мидилев е адресирал до Министерския съвет на Република България, с копия до президента  и средствата за масова информация. Самото предложение за иновацията пък е направено в края на миналата година, на базата на Закона за Индустриалните Паркове обнародван в ДВ, бр.21, 12.03.2021 год. Като оператор на държавния индустриален парк тип „С“, авторът визира Министерството на Иновациите и развитието.

По обективни и субективни причини, несъздаващи условия за работа по тематиката, базирани на факти и обстоятелства, обаче, предложението вече е оттеглено от автора.

Сред обективните причини Мидилев посочва ширещата се бюрокрация и раздутата администрация, водещи до „объркване на нещата до степен да не е ясно кой какво точно прави.“

На Първия Иновационен форум в София, модераторът заяви: „Дайте да спрем първите за да може останалите да ги настигнат!“, с което официално се обяви началото на подмяната на иновациите и растежа в България. Почна „затапването“ на процесите, изразява разочарование иноваторът. Говори и за натрапено съавторство, каквото категорично не приема: Създадените „тапи“ от кухи фирми и НПО с гръмки имена в иновационната дейност, като например техно паркове, центрове по компетентност, „фабрики за писане на проекти“ и т.н. се явяват луксозни капани за наивни иноватори -опитват се „с трици маймуни да ловят“, на принципа „усвояваме заедно“, описва ситуацията Мидилев.

За създаване на нови върхови технологии планове и проекти никъде не се пишат, правят се отчети. Иновациите в България се заключават в преместване на производства, базирани на ниската цена на труда. Истински иновации от българи се правят извън България. Достатъчно много сънародници, имащи дарбата и таланта да правят иновации или са се отказали на базата на горе изложеното, или са се преместили извън България,

Изброеното до тук, популизмът, липсата на реформи в съдебната власт, повсеместното налагане на „подмяната“ в иновациите и развитието, на базата на „Законите на Паркинсън“ и „Принципите на Питър“, липсата на визия в самоопределилите се за „патриции“ и субективни причини ме принуди да си оттегля  направеното предложение, аргументира се още Марин Мидилев, според когото страната ни губи приоритети в това направление, целенасочено, от 1998 година насам.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук