Инициаторът на закона „Магнитски“ пред Euronews Bulgaria: С години бягам от гнева на Путин. Искат да ме убият

България трябва да покаже на света, че прави всичко възможно да премахне корупцията, категоричен е адвокат Бил Браудър

контакти

„Путин е все още ми е много ядосан. В продължение на 10-12 години правих всичко възможно да избягам от гнева му. Със сигурност искат да ме убият, основният метод, който използват, е да ме издирват чрез Интерпол и арестуват в чужда държава“, споделя ексклузивно пред Euronews Bulgaria Инициаторът на глобалния закон „Магнитски“ – адвокат Бил Браудър.

В интервю с Анастасия Димитрова той разказва как се е променил животът му след убийството на неговия адвокат и приятел Сергей Магнитски:

„Оттогава съм посветил живота си на борба, за да изправя хората, които му причиниха това, пред правосъдието. В резултат се появи „Законът Магнитски“. Законът „Магнитски“ замразява активите и забранява издаването на визи на лица, нарушаващи човешките права, както и на такива, силно обвързани с корупционни схеми, не само в Русия, но и във всяка една държава.“

Тази негова мисия обаче предизвиква гнева на руския президент Владимир Путин. А от него не е лесно да избягаш, категоричен е Браудър. Но също така е категоричен, че не живее в страх, въпреки че срещу него е имало опит за покушение преди две години:

„Седмица преди пътуването ми, получих обаждане от специалните тайни служби на Обединеното Кралство. Те ми казаха, че са били информирани от швейцарските тайни служби, че срещу мен има организиран заговор, чиято цел е да бъда убит в Давос“

Санкциите срещу Русия заради войната в Украйна имат своята цена и за Европа, на мнение е Браудър. Но, по думите му, това е единственият начин войната да спре.

„Oт ключово значение не е руският петрол, а газ, а все още никой не е предложил изпълним план как да спрем руският газ. Трябва да направим и това. Ограничим ли и петрола и газа, Путин наистина ще се намира в ужасна ситуация, тъй като много голяма част от парите му е зависима от износа им“.

Що се отнася до България – тя трябва да покаже на света, че прави всичко възможно да премахне корупцията, убеден е инициаторът на глобалния закон „Магнитски“.

Адвокат Браудър коментира черновата на подобно законодателство у нас, изтъквайки, че съдебният контрол е задължителен елемент в него, за да се избегнат политически репресии.

Връзка към цялото интервю на Анастасия Димитрова с Бил Браудър ТУКПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук