Инженер от Димитровград преди 2 г. предложил изсичане на крайпътни дървета. Предлага го сега и на Общината

Преди две години, на семинар на по пътна безопасност на одиторите в Хисаря, пътният инженер от Димитровград Илия Запрянов предложил да се изсекат крайпътните дървета, както сам разказа. Сега предлага на местната власт в Димитровград да стартират акция за премахване на дърветата по общинската пътна мрежа. Преди ден, подобна идея, за премахване на дърветата покрай магистралите, дойде от КАТ – Пазарджик.

Отправям призива към Общинския съвет и Кмета, като пътен инженер и одитор по пътна безопасност. Те може да излязат с предложение до Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, за сервитута и на републиканската пътна мрежа. По статистика, 25% от загиналите в пътнотранспортни произшествия, са в резултат на удари в крайпътни дървета, на които често се виждат некртолози. На 1000, това са 250 човешки съдби. Нека премахнем потенциалните убийци на задрямал шофьор, превишена скорост или поднасяне, призовава Запрянов.

Предложението му е дърветата да бъдат заменени с гъсти храсти – дрянови, например. Според него, те се явяват амортисьор и гасител на кинетичната енергия на излетяла от платното кола. Храстът може да одраска колата, но шансът хората да останат живи е в пъти по-голям, защото се избягва челен удар. Такива може да има на завои, хоризонтални криви и места с лоша видимост. През лятото са подходящи срещу превишена скорост, зимата  – срещу занасяния. Освен това, когато натрупа много сняг, няма да се чупят клони, които понякога падат на пътя.

Предложението ми е във връзка с твърдото намерение на премиера Борисов и правителството за намаляване жертвите на пътя, подчертава инженерът. Специално за крайпътните дървета, нито са за красота, нито пазят от нещо, отживелица от миналото са, допълва димитровградчанинът.

Според него, не би трябвало да има отпор на еколози, ако се предприеме изсичане, защото подобни дървета представляват техническо залесяване. Не са нито гора, нито парк. Принадлежат към пътя и не влизат в юрисдикцията на екоорганизации.

Снимка: offnews.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук