„Индъстри Уоч“: Димитровград е звезда на икономическата карта. Географията се променя

Растежът в икономиката – предвидим и стабилен в следващите години. Проблемът – с кадрите и битката за тях

Спонтанно възникналата индустриална зона в Община Димитровград в момента е звездата в област Хасково. Заради котвата на голям инвеститор, гравитира клъстер от нов инвеститорски интерес, но той трябва да продължи да се развива. Това коментира един от създателите на изследователска и консултантска компания „Индъстри Уоч“ Георги Стоев, на форума на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ – Хасково, на който бяха връчени отличия на компании за социална отговорност.

Индустриалните зони основно привличат инвеститори в промишлеността – сърцето на икономическия растеж. В последните години станаха три важни развития. Първото е, че се промени географията. Интересът на инвеститорите не се свежда вече само до София и Пловдив. Запитванията са, буквално – за където може. Къде има индустриална зона, къде има обслужвана зона с инфраструктура, с надежден достъп до доставчици и хора. Обикновено консултантите отговарят, че „на много малко места“, което означава, че има ниша. Ако успеем да създадем бързо организирана зона от нов и модерен тип, бързо ще привличаме интереса на чужди и местни производители, които искат да се преместят, коментира Стоев.

Втората промяна е, че в момента фокусът е повече върху надеждни доставчици. Третата се свързва с опита на български компании да сменят първата си локация. За такива инвеститори – местни играчи, малко се борим. Анализите и стратегиите са насочени към привличане на капитали от света. Истината обаче е, че голяма част от капиталите са вече тук и нашата задача е да ги привлечем по-близо до нас, за да създадем по-добри условия за живот и да привлечем повече хора, допълни икономистът.

Голяма част от инвеститорите вече не искат да инвестират в капиталово оборудване и земя. Свърши времето на – „Дайте да си купя една нива и да си наема някой да ми построи хале и след това да започна да купувам машини“. Новите тенденции са в посока наемане на оборудване, на сгради, на земя, на хора от други фирми. Когато дойде инвеститор, много често ще чуете запитване за вече построена сграда. Променя се нуждата вие да му предложите една нива. Вече трябва да предлагате готови халета или много бързо изпълними проекти, обясни Георги Стоев.

Преди неговото изложение, кратка презентация за икономиката направи Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика /ИПИ/.

Икономиката се развива добре в последните години. Очакването е досегашният растеж от 4% да се задържи до 2020 година. Малка е вероятността да достигне 6% или да падне до 2%. Правейки планове, може да очаквате сходни години на тази и на предходната, обърна се към бизнеса Ганев. Според него, най-големият проблем, за цялата страна, е недостигът на работна сила и появяващата се битка за кадри.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук